De CEO van Medici, Edward Boyle, maakt zich zorgen over de lage liquiditeit van bitcoin bij spotbeurzen als Binance en Coinbase. Volgens Boyle kan dit zelfs uitdagingen met zich meebrengen voor uitgevers van Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten, die hun bitcoin immers ergens vandaan moeten halen.

Liquiditeit op de beurzen laag na omvallen FTX

Na de implosie van FTX in november 2022 is de liquiditeit op de beurzen gigantisch gedaald. Data van Kaiko laat zien dat er over het algemeen ongeveer 200 miljoen dollar aan handelsvolume is binnen 1 procent van de spotprijs.

Dat betekent dat er niet veel kapitaal nodig is om de koers stevig in beweging te brengen. Als een grote koper of verkopen een significante trade wil doen, dan kan dat de koers enkele procenten in beweging brengen. 

Voor mensen die voor enkele miljoenen dollars aan bitcoin willen kopen is de markt wel voldoende liquide. Dat maakt bitcoin in theorie ook wat minder aantrekkelijk voor grote investeerders, die een asset willen die ze meteen kunnen verkopen; zonder daarbij een flink koersverlies te lijden.

Wordt dit een probleem voor BlackRock?

Dit kan volgens Boyle van Medici zeker een probleem zijn voor partijen als BlackRock, die helemaal niet op dit soort ellende zitten te wachten.

Als zij de koers enorm opdrijven met hun aankopen, dan kan dat het proces van de ETF behoorlijk verstoren. Voor de huidige bitcoiners is dat natuurlijk geen groot probleem, omdat dit zich vooral zal uiten in gigantische koersstijgingen.

Maar als de koers enorm stijgt, dan kun je er vergif op innemen dat veel bitcoiners naar de beurzen rennen om hun bitcoin daar aan de grote jongens te verkopen. Natuurlijk wel tegen gigantische winsten.

Momenteel proberen de bulls voor de zoveelste keer de grens van 44.000 dollar te veroveren. Gaat ze dat ditmaal WEL lukken?


The post ‘Gebrek aan liquiditeit van bitcoin op de beurzen is gevaarlijk’ appeared first on Bitcoinmagazine.nl.