In onze vooruitblik van deze week schreven we dat de Financial Stability Board (FSB) van de G20 samen zou komen om regulering voor de crypto-markt te bespreken.

De FSB zegt dat de cryptomarkt snel verandert en dat het op het punt is gekomen dat meer gerichte regulering noodzakelijk is. De wereldwijde organisatie heeft een lijst met vragen geplaatst en nodigt iedereen uit om tot 15 december te reageren.

Stablecoins en de cryptomarkt

De G20 kwam op 12 oktober twee dagen samen voor deze bijeenkomst. De nadruk lag op onze geliefde cryptocurrency-markten, en met name op de rol van stablecoins.

De FSB is van mening dat de cryptomarkt een bedreiging kan vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit vanwege de ‘schaal, structurele kwetsbaarheden en toenemende verwevenheid met het traditionele financiële systeem.’

‘Een effectief regelgevingskader moet ervoor zorgen dat crypto-activiteiten onderworpen zijn aan uitgebreide regelgeving, in verhouding tot de risico’s die ze vormen, terwijl de potentiële voordelen van de technologie erachter benut wordt.’

Het rapport richt zich op de belangrijkste problemen en uitdagingen van het ontwikkelen van regelgeving en beleidsinitiatieven op jurisdictie en internationaal niveau. Het onderzoekt ook een mogelijke aanpak om een ​​regelgevend kader tot stand te brengen.

Publiek mag reageren

De FSB is ook op zoek naar publieke reacties op het rapport en vraagt ​​alle geïnteresseerde belanghebbenden om deel te nemen. Dit omvat een reeks vragen die betrekking hebben op wereldwijde stablecoins.

De FSB rapporteert aan de G20-landen en alle suggesties die zij doet, kunnen een enorme impact hebben op de cryptomarkt. De Europese Unie is al bijna klaar met het afronden van de MiCA-wet, wat op zichzelf een enorme verandering is voor de cryptomarkt, omdat het betrekking heeft op stablecoins en het voorkomen van witwassen.

De FSB wordt voorgezeten door de Klaas Knot (ook voorzitter van De Nederlandsche Bank) met als doel om als internationale waakhond op te treden en ervoor te zorgen dat bedrijven hun positie niet uitbuiten.

Klaas Knot vindt Binance en Coinbase zorgelijk

Knot schreef dinsdag een brief aan de ministers van Financiën en de Centrale Banken van de G20-landen om zijn bezorgdheid te uiten over de grote bedrijven in de cryptocurrency-industrie. Ook betreurde hij de onevenredige impact die sommige van de grootste spelers op de markt hebben, en hun vermogen om nieuwere marktdeelnemers te onderdrukken.

Knot ziet hetzelfde gebeuren in crypto, als wat zich al een tijd bij Big Tech afspeelt. Er zijn een paar grote bedrijven die de dienst uitmaken en zo dominant zijn, dat kleinere bedrijven geen rol van betkeenis meer kunnen spelen.

Knot vreest dat veel van de grootste cryptobedrijven, zoals Binance en Coinbase, dit niveau al hebben bereikt. In zijn rol bij DNB heeft Knot cryptobeurs Binance ooit een boete van 3,3 miljoen euro gegeven.

The post G20 komt met nieuwe regelgeving crypto, tot 15 december kan je reageren appeared first on BLOX | Nieuws.