Het in november geïmplodeerde FTX gebruikte, volgens nieuwe informatie uit het strafproces tegen zijn voormalige CEO Sam Bankman-Fried, miljarden dollars van klanten om een oorlog met Binance te financieren. Als de onderstaande post van Binance CEO Changpeng Zhao klopt, dan kreeg Binance onder meer 2,1 miljard dollar aan Binance USD (BUSD) van FTX om de eigen aandelen terug te kopen.

Eerder kocht Binance een aandeel in FTX, maar dat voelde voor Sam Bankman-Fried in toenemende mate als een probleem. Om de strijd binnen het bedrijf te beëindigen besloot hij de aandelen voor miljarden dollars terug te kopen.

Misbruik van klant-tegoeden

Uit de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried wordt meer dan eens duidelijk dat FTX misbruik maakte van de tegoeden van klanten. Peter Easton, een accountant, is door de Amerikaanse overheid ingehuurd om de miljardenstromen binnen FTX in kaar te brengen.

Hij kwam erachter dat FTX de tegoeden van klanten aan talloze verschillende zaken spendeerde. De tegoeden van FTX-klanten werden geïnvesteerd in het beursplatform en andere bedrijven, in vastgoed, om politieke donaties te maken en het geld werd ingezet voor goede doelen.

Ook werden de tegoeden van klanten dus gebruikt om de FTX-aandelen van Binance terug te kopen. “Meer dan één miljard dollar hiervoor was afkomstig van de tegoeden van klanten van het beursplatform van FTX”, zo verklaarde Easton op woensdag.

In 2019 investeerder Binance een onbekende som geld in FTX, als onderdeel van een strategische samenwerking tussen de twee beursplatforms. Het destijds nog kleine FTX verwerkte op dat moment nog dagelijks voor ongeveer 500 miljoen dollar aan transacties; wat niets is vergeleken met de piek van 50 miljard die het later bereikte.

Wanneer is het strafproces van SBF voorbij?

Momenteel is het eerste deel van het strafproces tegen Sam Bankman-Fried bezig. De verwachting is dat die in november van dit jaar ten einde komt. Vervolgens begint in maart 2024 het tweede deel van het proces, waar hem nog eens vijf aanklachten wachten.

Sam Bankman-Fried claimt voorlopig op alle aanklachten zijn onschuld. Het is echter de vraag of de jury en de rechter in dat verhaal meegaan.

Het lijkt immers redelijk duidelijk dat Sam Bankman-Fried een behoorlijke vinger in de pap had bij de beslissingen die FTX en Alameda Research maakten met de tegoeden van klanten.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post FTX gebruikte miljarden dollars van klanten voor oorlog met Binance appeared first on BLOX | Nieuws.