FTX vroeg meer dan een jaar geleden een faillissement aan, maar de soap rond deze crypto exchange is nog niet voorbij. Recent hebben de schuldeisers van FTX een aangepast Chapter 11 herstructureringsplan ingediend. En dit plan heeft voor heel wat commotie gezorgd. De waarde van de klantclaims op activa wordt namelijk vastgesteld op het moment van de ineenstorting. Dit betekent dus dat de koersen van dat moment gebruikt worden. 

Hoe worden claims van gedupeerde klanten gewaardeerd? 

Volgens de recente indiening van het plan bij de United States Bankruptcy Court for the District of Delaware, worden klantclaims tegen FTX gewaardeerd op basis van de marktwaarde op 11 november 2022. Dat is de datum waarop FTX faillissement aanvroeg. De waarde van een claim wordt bepaald door de cryptocurrency om te zetten in contanten, met behulp van speciale conversietabellen. 

Dat klinkt misschien logisch en simpel, maar dat is het volgens veel mensen niet. Een klant met een claim op Bitcoin, die toen $17.036 waard was, zou de huidige prijs van $42.272 mislopen. 

Sinds het faillissement van FTX zijn de prijzen van verschillende cryptocurrencies flink gestegen. Dit betekent dat veel mensen nu kijken naar een veel lagere uitbetaling dan de huidige marktwaarde van hun crypto. Dit is een bittere pil voor veel investeerders die hoopten op een volledige compensatie. 

Balans vinden tussen de belangen van alle betrokkenen 

In november 2022 kreeg FTX toestemming om ongeveer $873 miljoen aan trust assets te verkopen. Het doel? Om de schuldeisers van de ingestorte exchange terug te betalen. Dit is een belangrijke stap in het oplossen van de financiële puinhoop die FTX heeft achtergelaten. 

Het verhaal van FTX is echter nog lang niet voorbij. Op 7 december kwam naar buiten dat het FTX 2.0 Customer Ad Hoc Committee voorstelde om het herstructureringsplan te herzien. Het doel van deze herziening is om een balans te vinden tussen de belangen van alle betrokkenen. 

Maar er is meer. Er is aanzienlijke aandacht voor de activiteiten van cryptocurrencies die geassocieerd worden met FTX en Alameda Research. Op 9 december werd onthuld dat wallets gelinkt aan deze failliete bedrijven digitale activa ter waarde van $23,59 miljoen hadden overgemaakt naar verschillende crypto exchanges. 

De zaak rond FTX is erg complex en zal de cryptogemeenschap nog lang bezighouden. Terwijl de juridische en financiële puzzels worden opgelost, blijft de les duidelijk: in de cryptowereld is voorzichtigheid geboden. 

The post FTX faillissement: Waarde van claims vastgesteld op marktwaarde op moment van instorting  appeared first on BLOX | Nieuws.