De Franse bankgigant Société Générale, een zakenbank met een market cap van 18,95 miljard euro, krijgt van de autoriteiten groen licht om crypto aan te bieden. Vanaf heden mag de zakenbank via zijn dochterbedrijf Forge crypto bewaren voor klanten en hen een handelsplatform aanbieden.

1,46 biljoen euro

Société Générale is geen kleine jongen in Frankrijk, want met 1,46 biljoen euro aan assets is het de op twee na grootste bank van het land. Met dat totaal hoeft het alleen BNP Paribas en Crédit Agricole voor zich te dulden. Daarnaast is het de op 5 na grootste bank van Europa en daarmee een grote speler op het wereldtoneel. Zelf omschrijft de zakenbank zich als entiteit die al ruim 150 jaar de dienst uitmaakt op het Europese continent.

Vanaf nu begeeft Société Générale zich dus ook in de crypto-arena en mag het de handel in crypto starten. Dat zal op de korte termijn weinig met de koers doen, gezien er naast Société Générale nog honderden opties zijn om bitcoin te kopen in Europa, maar voor de reputatie van de industrie is het een goede ontwikkeling. Crypto staat nog altijd een beetje bekend als het Wilde Westen van het internet en in dat kader zijn dit soort berichten meer dan welkom.

Belangrijke stap voor Frankrijk

Vooral voor venture capitalists (durfkapitalisten) is de beslissing van de Franse variant van de Autoriteit Financiële Markten een welkome. Dit betekent namelijk dat zij niet langer onder speciale wetgeving hoeven te opereren. Het Franse cryptofonds Ledger Cathay Capital Fund, een fonds waar 100 miljoen euro aan kapitaal in zit, opereerde bijvoorbeeld als een ongereguleerde Special Purpose Vehicle (SPV).

Vanaf heden kunnen partijen als Ledger Cathay Capital Fund terecht bij vertrouwde financiële instellingen als Société Générale. Nogmaals, dit is geen ontwikkeling die een directe instroom van nieuw kapitaal zal veroorzaken, maar vooral een die het vertrouwen in de industrie ten goede komt. 

Overigens is Société Générale niet de eerste grote zakenbank die zich op de crypto-industrie stort. Meerdere grote namen zijn recent flink gaan investeren in crypto-bedrijven. Waar iedereen de banken in eerste instantie als een vijand van crypto beschouwde, lijken de twee nu steeds beter samen te gaan.

Frankrijk en crypto

Steeds meer intercontinentale crypto-bedrijven zien Frankrijk als een aantrekkelijke locatie om Europese basis te vestigen. Afgelopen week kondigde het grote crypto.com bijvoorbeeld nog een investering van 150 miljoen euro aan in Frankrijk om de operaties in het land te ondersteunen. Hierbij staat onder meer de bouw van een regionale basis in Parijs op het programma.

Ook beurzen als Luno en Biancen bemachtigden vrij recent nog licenties om in Frankrijk aan de slag te gaan. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Frankrijk zich wil profileren als de ultieme vestigingsbasis voor crypto-bedrijven in Europa.

Ook Binance ziet wel muziek in Frankrijk, zo blijkt uit het feit dat de beurs in april nog 100 miljoen euro in het land investeerde. Als onderbouwing voor die investering zei Binance dat Frankrijk “uniek gepositioneerd is om de leider van deze industrie te worden in Europa.” Wat dat betreft mogen de Fransen zich in hun handen knijpen, want Binance is immers geen kleine jongen in de industrie.

The post Franse bank mag klanten Bitcoin en andere crypto aanbieden appeared first on BLOX | Nieuws.