De transactiekosten op Bitcoin en Ethereum zijn de laatste tijd enorm gestegen, zo valt te lezen op de website van Kitco. Dit is het gevolg van de opkomst van memecoins, wat heeft geleid tot congestie op het netwerk en langere bevestigingstijden.

Bitcoin

Bij Bitcoin is de toename van activiteit met betrekking tot BRC-20’s de oorzaak. BRC-20’s zijn eigenlijk non-fungible tokens (NFT’s) op de Bitcoin-blockchain. Ze werden mogelijk gemaakt door de introductie van het Ordinals-protocol vorig jaar. Hiermee kan willekeurige inhoud zoals tekst of afbeeldingen op individuele Satoshis (de kleinste eenheid van Bitcoin) worden geschreven.

Als gevolg van de groeiende activiteit met betrekking tot Ordinals en BRC-20’s kampt het Bitcoin-netwerk momenteel met de ergste congestie in jaren. Er zijn meer dan 351.000 onbevestigde transacties en het geheugengebruik is maximaal.

Een belangrijk probleem met BRC-20’s is dat ze, in tegenstelling tot conventionele tokenstandaarden zoals Ethereum’s ERC-20, geen gebruikmaken van smart contracts en alleen werken met wallets die de Bitcoin-blockchain ondersteunen. Dit betekent dat alle BRC-20-transacties on-chain moeten worden uitgevoerd, waardoor de beperkte blokruimte van Bitcoin snel wordt opgevuld.

Het dagelijkse aantal transacties op het Bitcoin-netwerk bereikte onlangs een nieuw record van 682.000. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het begin van 2023. Als gevolg daarvan is de gemiddelde fee per transactie gestegen naar 30,82 dollar, het hoogste sinds februari 2021.

Ethereum

Op het Ethereum-netwerk zijn stijgende transactiekosten te wijten aan de handel in meme-coins zoals Pepe (PEPE) en Sponge ($SPONGE) op gedecentraliseerde beurzen zoals Uniswap (UNI). De meeteenheid voor het meten van gas staat bekend als gwei, wat een subeenheid is van de ether. De gemiddelde transactiekosten op Ethereum zijn gestegen van 9,07 gwei in oktober tot een hoogtepunt van 155,8 gwei op 5 mei. Momenteel zijn ze gemiddeld 103,2 gwei.

Er zijn momenteel ongeveer 173.000 onbevestigde transacties op het Ethereum-netwerk. Als gevolg van de toegenomen transacties hebben validators op het Ethereum-netwerk in totaal 1.571,2 ETH aan transactiekosten verdiend. Dit cijfer bereikte een hoogtepunt op 6 mei, toen validators in totaal 2.168 ETH verdienden voor het bevestigen van transacties. Ter vergelijking: vóór de piek in meme-muntactiviteit verdienden validators op 9 april slechts 270 ETH.

Het probleem van hoge transactiekosten is geen nieuw fenomeen voor Ethereum, aangezien schaalbaarheidsproblemen al sinds de lancering van Crypto Kitties in 2018 bekend zijn. Ondanks enkele significante upgrades in het afgelopen jaar, zoals de Merge en de Shapella-hardfork, rijst bij velen de vraag of het Ethereum-netwerk ooit effectief zal kunnen schalen. Of dat het wennen aan hoge transactiekosten tijdens piekcongestie iets is wat we moeten accepteren.

The post Fees van Bitcoin en Ethereum knallen omhoog dankzij memecoins en BRC-20’s appeared first on BLOX | Nieuws.