De Amerikaanse Federal Reserve, zonder twijfel de belangrijkste centrale bank ter wereld, heeft de financiële markten al maanden in de houdgreep. Vanaf het begin van 2022 verhoogt de Federal Reserve de Amerikaanse rente om de inflatie te bevechten. Het einde van die renteverhogingen is volgens Minneapolis Federal Reserve voorzitter Neel Kashkari nog lang niet in zicht.

Waarom zijn renteverhogingen slecht voor bitcoin?

De volledige financiële markt wacht al maanden op een koerswijziging van de Federal Reserve. Met een koerswijziging bedoelen we in ieder geval het pauzeren van de renteverhogingen. Vanaf het moment dat de Federal Reserve begon met het verhogen van de rente, zijn de koersen van vrijwel alle financiële assets als een baksteen gedaald. Ook bitcoin is vanaf het begin van 2022 ruim 50 procent van zijn koerswaarde verloren.

Renteverhogingen hebben een negatieve impact op de markt, omdat het ervoor zorgt dat mensen eerder kapitaal investeren in staatsobligaties. Als je ineens 4 procent rendement kunt vangen op een zekere staatsobligatie, dan is de onzekerheid van bitcoin een stuk minder interessant. Zeker als je bedenkt dat veel economen verwachten dat er een wereldwijde recessie aankomt, waardoor de koersen van alle assets nog verder kunnen dalen.

De Federal Reserve kan niet stoppen

Op het moment van schrijven is het volgens Minneapolis Federal Reserve voorzitter Neel Kashkari onmogelijk voor de Federal Reserve om de renteverhogingen te pauzeren. Dit komt omdat de onderliggende inflatie momenteel nog in de lift zit. “Zelfs als de Federal Reserve zijn rentedoelstelling van 4,5 tot 4,75 procent bereikt, dan kunnen ze niet pauzeren als de kerninflatie blijft stijgen”, aldus Kashkari.

De kerninflatie waar Kashkari over spreekt is overigens de consumentenprijsindex minus de prijzen voor energie en voedsel. Onderdak is bijvoorbeeld een belangrijke factor in deze manier om de inflatie te meten. “De kerninflatie, die het meest plakkerig is van allemaal, blijft klimmen en we komen keer op keer voor verrassingen te staan”, zo sprak Kashkari op dinsdag tijdens een paneldiscussie.

“Als we geen vooruitgang zien in de onderliggende inflatie of kerninflatie, dan zie ik niet in waarom we zouden stoppen op 4,5 of 4,75 procent”, zo gaat Kaskhari verder. Met vooruitgang in de inflatie heeft Kashkari het natuurlijk over een daling van de inflatie, want dat is wat de Federal Reserve probeert te bewerkstelligen met de renteverhogingen.

Bullmarkt na koerswijziging Federal reserve?

Iedereen lijkt op dit moment het idee te hebben dat de bullmarkt kan beginnen zodra de Federal Reserve van koers wijzigt. Als we naar het verleden kijken, dan lijkt het erop dat ons nog één diepere bodem te wachten staat. Van de laatste economische crisis in 2008 tot de jaren 70 van de vorige eeuw is een koerswijziging van de Federal Reserve niet meteen goed nieuws geweest.

Iedere keer duurde het daarna nog een paar maanden voordat de absolute bodem werd bereikt. In 2008 viel de markt nog met 50 procent naar beneden nadat de Federal Reserve van koers wijzigde en van renteverhogingen overging op renteverlagingen.

Wat dit ons vertelt is dat de Federal Reserve vaak te laat reageert op veranderingen in de economie. Als het eigenlijk al te laat is stoppen ze met renteverhogingen en andersom. Dat heeft te maken met het feit dat zij zich over het algemeen op verouderde data moeten baseren. 

The post ‘Federal Reserve kan renteverhogingen niet pauzeren terwijl de kerninflatie stijgt’ appeared first on BLOX | Nieuws.