Het jaar 2022 stond onmiskenbaar in het teken van de torenhoge inflatie die overal ter wereld opdook. Zelfs in de Westerse landen, waar de inflatie meestal rond de 2 procent hangt, sprongen de prijsstijgingen op tot in de dubbele cijfers. Als reactie daarop verhoogden centrale banken over de hele wereld de rentes en als we het laatste nieuws mogen geloven, dan zijn ze nog lang niet klaar.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

In principe is een hogere rente op staatsobligaties een slechte zaak voor Bitcoin. Een hogere rente betekent namelijk dat het moeilijker is voor individuen, bedrijven en overheden om nieuw kapitaal te lenen. Immers, hoe hoger de rente, hoe duurder het is om geld te lenen.

Het effect daarvan is dat mensen en bedrijven minder geld lenen, waardoor er minder nieuw geld de economie instroomt. Dit maakt dat bedrijven minder investeren en particulieren uiteindelijk minder consumeren. Er komen dus minder Amerikaanse dollars en euro’s in omloop.

Dat zorgt ervoor dat de inflatie daalt en de relatieve schaarste van overheidsgeld toeneemt. Het is simpelweg lastiger om aan nieuw fiatgeld te komen. De voornaamste reden om in Bitcoin te investeren is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Die schaarste is aantrekkelijker op het moment dat de rente laag is.

Als de rente rond het nulpunt hangt en particulieren en bedrijven praktisch gratis geld kunnen lenen, dan neemt de geldhoeveelheid toe en stijgt de inflatie. Geld wordt minder waard, waardoor het aantrekkelijker is om naar meer risicovolle assets als Bitcoin te vluchten.

Klimaatverandering

Wat dat betreft kunnen we op dit moment spreken van een ware klimaatverandering binnen de financiële wereld. Op dit moment kun je op Amerikaanse staatsobligaties een rente van tot wel 5 procent ontvangen. Voor investeerders is dat enorm aantrekkelijk, omdat die hogere rente op staatsobligaties een praktisch gegarandeerd rendement is.

De Amerikaanse overheid heeft immers het monopolie op de geldpers en zal niet snel failliet gaan. Om die reden kiezen veel investeerders er nu voor, zeker in dit onzekere klimaat, om hun geld te parkeren in veilige overheidsobligaties en dat gaat ten koste van Bitcoin.

In de bovenstaande afbeelding kun je de huidige rentestanden op Amerikaanse staatsobligaties  zien. De ‘US1M’ is een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 1 maand en uiteindelijk loopt dat op tot staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar. Je kunt je voorstellen dat er genoeg investeerders zijn die het risico van Bitcoin wel willen inruilen voor deze gegarandeerde rendementen.

De keerzijde van een hoge rente

Het gevaar van een hoge rente is dat daarmee de economie onder druk komt. De afgelopen tien jaar stond de rente vrijwel de gehele periode rond het nulpunt. Dit betekent dat bedrijven, individuen en overheden tegen extreem lage tarieven konden lenen. Hoe langer dat duurt, hoe meer een economie gewend raakt aan de lage rentes.

Vanaf maart 2022 tot en met vandaag is de rente plotseling van dat nulpunt naar de huidige rentes van ongeveer 5 procent gestegen. Het doel van de Amerikaanse centrale bank met dit beleid is om de inflatie te bevechten.

Amerikaanse consumentenprijsindex. Bron: Tradineconomics.com

 Tot nu toe slagen ze daar behoorlijk in, maar de inflatie ligt nog altijd een stuk hoger dan de gewenste 2,0 procent. Wat dat betreft hebben we waarschijnlijk nog wel even te gaan met de hoge rentes en is het investeringsklimaat voor Bitcoin op dit moment niet gunstig.

Een extra gevaar dat op de loer ligt is een recessie, die veroorzaakt kan worden door de hogere rentes. Als bedrijven hun financiën niet rond kunnen krijgen tegen de huidige rentes, dan kan dat tot ontslagen en dus een drastische stijging van de werkloosheid leiden.

Ondanks dat geeft onder andere Neel Kashkari van de Amerikaanse centrale bank aan dat de rente wellicht nog een stukje verder omhoog moet. Wat dat betreft kunnen we stellen dat er een meer dan spannende periode aankomt voor de financiële markten en ook zeker voor Bitcoin.

The post Federal Reserve is nog niet klaar met rentestijgingen, wat betekent dit voor crypto? appeared first on BLOX | Nieuws.