Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin in 2009 als alternatief voor het traditionele financiële systeem. Bijna 14 jaar later is Bitcoin niet meer weg te denken van het financiële wereldtoneel, en volgens de Federal Reserve vormt het momenteel geen grote bedreiging voor de stabiliteit van de Amerikaanse economie.

Wat is er aan de hand?

De Federal Reserve Bank of New York, één van de 12 federale reservebanken van de Verenigde Staten, organiseerde een enquête waaruit bleek dat er op dit moment 11 factoren zijn die een groter risico voor de financiële stabiliteit vormen dan Bitcoin. Op dit moment zijn de Russische invasie van Oekraïne, de torenhoge inflatie en het risico op een nieuwe correctie op de aandelenmarkt de grootste risico’s voor de Amerikaanse economie. 

Bijna 80 procent van de respondenten geeft aan dat de oorlog in Oekraïne weleens grote problemen kan veroorzaken voor de Verenigde Staten. Dat lijkt vooral te maken te hebben met de invloed van die oorlog op de energieprijzen. Die hoge energieprijzen hebben op hun beurt weer impact op de inflatie, wat met bijna 70 procent de op één na grootste dreiging voor de Amerikaanse economie vormt.

Als derde halen de respondenten het risico op verdere koersdalingen op de aandelenmarkten aan. Dat kan verschillende grote pensioenfondsen, banken en andere financiële instellingen in de problemen brengen. Mocht dat gebeuren, dan is er een kans dat zij hun assets moeten verkopen om niet over de kop te gaan, wat in theorie een groot deel van de markt met zich mee kan trekken.

Crypto en stablecoins op plek 12

In tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten, vinden we Bitcoin, crypto en stablecoins pas terug op plek 12 in het onderzoek. Dat betekent dat de meeste centrale bankiers zich op dit moment geen grote zorgen maken over de potentiële invloed van crypto. Op zich is het voor de crypto-industrie geen slechte zaak om zich op dit moment even in de luwte van de andere macro-economische problemen te kunnen ontwikkelen.

Vanaf het begin van het jaar is Bitcoin bijvoorbeeld 54,94 procent van zijn koerswaarde verloren. Als de Federal Reserve Bitcoin nu ook nog eens als de grootste bedreiging voor de financiële stabiliteit had aangemerkt, dan had dat de problemen kunnen vergroten.

De Amerikaanse centrale bank is en blijft immers een machtig orgaan, dat ook op politiek niveau veel voor elkaar kan krijgen. Als zij de politiek ervan weten te overtuigen dat Bitcoin een grote bedreiging is voor de financiële toekomst van de Verenigde Staten, dan kan dat een hoop lastige wet- en regelgeving opleveren.

Niet positief over crypto

Overigens is de centrale bank in het onderzoek niet positief over crypto. Zo schrijft het onder meer over Bitcoin, Ethereum, Binance Coin en Cardano dat deze munten vanaf de all-time high ruim 69 procent verloren zijn. “Speculatie en een honger naar risico lijken de voornaamste krachten te zijn achter het stijgen van de crypto-koersen, die de afgelopen jaren behoorlijk volatiel geweest zijn”, aldus de New York Federal Reserve.

De centrale bank noemt ook de implosie van het Terra-ecosysteem in zijn rapport. Daarbij wordt onder meer opgemerkt dat bepaalde entiteiten met een directe blootstelling aan de TerraUSD (UST) in grote financiële problemen terechtkwamen en soms zelfs failliet gingen.

De reactie van onder andere de Amerikaanse centrale bank op het Terra-schandaal, maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat de industrie ‘schoner’ wordt. De crypto-industrie heeft over het algemeen geen hele goede reputatie en dit soort projecten helpen daar niet aan mee, integendeel zelfs.

The post Federal Reserve: ‘Bitcoin niet langer in top 10 grootste risico’s voor Amerikaanse economie’ appeared first on BLOX | Nieuws.