In de nasleep van het faillissement van cryptobeurs FTX zijn er verschillende klantengegevens gedeeld met de FBI. Dit houdt in dat zij informatie over klanttransacties hebben verstrekt aan de federale onderzoeksdienst. Deze ontwikkeling kwam aan het licht door documenten die inzicht geven in de werkzaamheden van Alvarez and Marsal, het consultancybureau dat FTX bijstaat.

Gegevens van klanten

Volgens Bloomberg heeft de FBI in de afgelopen periode meerdere verzoeken ingediend bij FTX voor specifieke klantgegevens. Deze verzoeken, bekend als dagvaardingen, zijn juridische documenten waarmee de FBI informatie kan opeisen als onderdeel van een onderzoek. Een dagvaarding wordt gebruikt om bewijsmateriaal te verzamelen dat mogelijk van belang is voor een lopend onderzoek of rechtszaak. Het kan gaan om financiële gegevens, communicatie of andere documenten die licht kunnen werpen op mogelijke misdrijven.

Het is niet duidelijk welk specifiek aspect van de klanttransacties onder de loep wordt genomen of wie het doelwit is van het onderzoek, aangezien de details van de onderzoeken niet openbaar zijn gemaakt. Wel is bekend dat de informatieaanvragen betrekking hadden op klantactiviteiten in verschillende Amerikaanse steden.

Kosten voor de klant

De kosten voor deze juridische en onderzoeksdiensten worden uiteindelijk doorberekend aan de klanten van FTX. Dit heeft geleid tot een rekening van meer dan $21.000 voor diensten die direct verband houden met de verzoeken van de FBI, enkel en alleen in de maanden juli, augustus en september. Sinds het faillissement van FTX in november 2022 heeft Alvarez and Marsal bijna $100 miljoen aan kosten in rekening gebracht bij de cryptobeurs.

Ondanks deze ontwikkelingen is er enige hoop voor de klanten van FTX. De huidige CEO, John J. Ray III, heeft aangegeven dat er een plan is waarbij klanten mogelijk een groot deel van hun verloren activa terugkrijgen. Dit zou het resultaat zijn van een schikking die nog moet worden goedgekeurd en uitgevoerd, met als doel het teruggeven van meer dan 90% van de activa tegen het einde van 2024.


The post FBI richt ogen op FTX: failliete cryptobeurs deelde geldstromen van klanten appeared first on Bitcoinmagazine.nl.