De rijken besturen de wereld. Zeker als die wereld zich afspeelt in de Verenigde Staten waar je geld kan doneren aan politici in ruil voor politieke steun. Cryptobedrijven zijn de afgelopen jaren ontzettend rijk geworden en beginnen dit geld te gebruiken om politieke macht te kopen. Zo ook de Winklevoss tweeling Cameron en Tyler.

Deze twee ken je waarschijnlijk wel van hun rol rondom de start van Facebook, zoals weergegeven in de film The Social Network. Maar wist je dat ze rond 2010 al flink hadden geïnvesteerd in Bitcoin en cryptobeurs Gemini zijn gestart? De twee broers zijn nu miljarden waard.

Tweeling geeft 4,9 miljoen dollar

Cameron en Tyler Winklevoss hebben 4,9 miljoen dollar gedoneerd aan Fairshake. Fairshake is een superpolitieke actiecomité (PAC) dat zich richt op het ondersteunen van pro-crypto-politici. Dat is een mooi woord voor wij-geven-geld-aan-politici-die-pro-crypto zijn.

Naast de donatie van de Winklevoss-broers heeft Fairshake ook miljoenen dollars opgehaald bij andere grote namen in de cryptowereld, zoals Coinbase, Ripple en Kraken. Investeerders Marc Andreessen en Ben Horowitz hebben ook bijgedragen aan de PAC.

Uit documenten blijkt dat Fairshake in januari in totaal 6,3 miljoen dollar heeft opgehaald. In het laatste kwartaal van 2023 werd bijna 80 miljoen dollar opgehaald. Dit geld zal worden gebruikt om ‘leiders te steunen die Amerikaanse crypto- en blockchain-innovatie en verantwoorde regelgeving promoten in de komende verkiezingen van 2024.’

Wat is het doel van Fairshake?

Fairshake wil pro-crypto-politici helpen die de ontwikkeling van blockchaintechnologie en de digitale activasector willen bevorderen. De PAC heeft onlangs miljoenen uitgegeven om zich te verzetten tegen de Democratische senaatskandidaat Katie Porter, die kritiek heeft geuit op het energieverbruik van cryptomining.

Fairshake beweert dat Porter ondanks haar kritiek op crypto geld heeft ontvangen van grote banken, de farmaceutische industrie en de olie-industrie. De PAC beschuldigt Porters super PAC van het misleiden van kiezers over haar staat van dienst.

Geld geven aan politici is uiteraard niet nieuw, ook niet voor cryptobedrijven. In 2022 onthulde CoinDesk dat de cryptobeurs FTX campagnesteun had gegeven aan meer dan een derde van de leden van het Amerikaanse Congres. De oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, zit nu in de gevangenis voor fraude en witwassen van geld.

The post Facebook tweeling en crypto miljardairs geven 5 miljoen dollar voor politieke steun appeared first on BLOX | Nieuws.