De bitcoin koers is al maanden in de ban van de Federal Reserve en zijn renteverhogingen. Het is dan ook niet vreemd dat de koers gisteren, na de tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers, aan een duikvlucht begon. Een hogere inflatie betekent een agressievere Federal Reserve en dat is niet goed voor de markt.

Bitcoin scoort een onverwachte plus

Die omstandigheden maken het extra bijzonder dat bitcoin vandaag op 20.123 euro staat en voor de afgelopen 24 uur een plus van 2,29 procent schrijft. De verwachting is namelijk dat de Federal Reserve na de tegenvallende inflatiecijfers nog harder zal ingrijpen. Harder ingrijpen betekent dat ze mogelijk met extra renteverhogingen komen.

De volgende FOMC-vergadering, waarin de Federal Reserve de Amerikaanse rente vaststelt, staat voor 2 november op de planning. Voor die vergadering had de markt voor de tegenvallende inflatiecijfers van gisteren al een renteverhoging van 0,75 procent opgeschreven.

Waar we het effect van de hoge inflatie vooral terugzien is de daaropvolgende vergadering van 14 december. Vorige week gaf de markt een kans van slechts 14 procent aan een renteverhoging van 0,75 procent in december. Na de slechte cijfers van gisteren staat die kans echter op 62,1 procent. Alles bij elkaar is het dan ook verrassend dat bitcoin vandaag een plus scoort.

Ontkoppeling van de aandelenmarkten?

Een volgende stap in de ontkoppeling van de traditionele financiële markt kan een verklaring zijn voor de plus van bitcoin. De afgelopen maanden is de correlatie van bitcoin met de Amerikaanse aandelenmarkten extreem hoog geweest. Wat betekent dat de koersen van bitcoin en die van aandelenbeurzen als de Nasdaq 100 en S&P 500 bijna synchroon bewegen.

De laatste tijd neemt die correlatie echter af en dit zou een volgende stap in die ontkoppeling kunnen zijn. Ware het niet dat ook de aandelenbeurzen gisteren eindigden met een mooie plus. Het gaat dus niet om een stijging die volledig aan bitcoin toe te schrijven is, waardoor het lastig is om een fundamentele reden aan te wijzen voor de opleving.

Amerikaanse rente van meer dan 5 procent

Als het aan de experts van Barclay’s ligt, dan eindigt de Amerikaanse rente door al deze ellende boven de 5 procent. Op het moment van schrijven ligt die rente nog op 3,00 tot 3,25 procent. Met de volgende renteverhoging van 0,75 procent in november komen we op 3,75 tot 4,00 procent. Als daar in december een renteverhoging van 0,75 procent bovenop komt, dan komt de rente op 4,50 tot 4,75 procent.

Daarmee is het einde volgens de experts van Barclay’s dus nog niet bereikt, want zij verwachten een terminale rente van meer dan 5 procent. Dat betekent dat we nog een relatief lange weg te gaan hebben tot het mogelijke einde van deze bearmarkt.

Als de afgelopen maanden één ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat het financiële systeem niet meer zonder de lage rentes kan. Zodra de Federal Reserve begon met het verhogen van de rente, schoten de koersen van vrijwel alle financiële assets omlaag. In die zin is het voor investeerders wachten op een koerswijziging van de Federal Reserve. Een koerswijziging die na de laatste inflatiecijfers verder weg lijkt dan ooit.

The post Experts van Barclay’s verwachten Amerikaanse rente van minimaal 5 procent appeared first on BLOX | Nieuws.