Vandaag is geen goede dag voor cryptocurrency in Europa. Onder het mom van antiwitwaswetgeving, heeft het Europese Parlement vandaag gestemd over een reeks maatregelen die anonieme cryptotransacties moeten verbieden.

Crypto wordt strenger aangepakt dan banken

Deze nieuwe regels moeten nog wel goedgekeurd worden door de Europese Raad, voordat dit nieuwe wetgeving wordt. Mocht dat gebeuren, dan betekent dit in de praktijk dat zowel de ontvanger als de verzender van crypto geïdentificeerd moet kunnen worden. Bij euro-betalingen hoeft dit pas bij een bedrag van 1.000 euro, bij crypto geldt dit voor elke transactie.

Het Europese Parlement heeft er dus voor gekozen om de cryptosector nog harder aan te pakken, omdat het makkelijker is om veel kleinere transacties naar een adres te verzenden, die gezamenlijk ook aan dat minimumbedrag kan komen.

Braafste jongetje van de klas

Deze regels komen er eigenlijk op neer dat je ten alle tijden moet kunnen aantonen naar wie je crypto stuurt, ook al betreft het een transactie naar een non-custody wallet (waarbij je je eigen private key in beheer hebt).

Dit lijkt op wat in Wopke Hoekstra tijdens zijn termijn als Minister van Financiën in Nederland heeft geïmplementeerd. In ons land moeten gebruikers van crypto-platformen aantonen waar ze hun coins naar toe sturen, met een screenshot van de wallet van de ontvanger (lees: je eigen wallet). Een volstrekt wassen neus natuurlijk, want daarna kan je de coins overal naar toe sturen.

Verplichte licentie in EU

Andere maatregelen die zijn besproken, kunnen ertoe leiden dat ongereguleerde crypto-exchanges worden afgesneden van het conventionele financiële systeem.

Daarnaast wordt er vandaag nog een wetsvoorstel besproken. Deze gaat over het stoppen van niet gereguleerde cryptobedrijven, inclusief internationale bedrijven die geen licentie hebben in een van de rechtsgebieden van de EU.

Verstikt innovatie

Paul Grewal, jurist van Coinbase zegt over deze nieuwe regels:

“Deze herziening zou een volledig toezichtregime ontketenen op beurzen zoals Coinbase, innovatie verstikken en de zelfgehoste wallets ondermijnen die individuen gebruiken om hun digitale activa veilig te beschermen.”

Hij gaat verder door te zeggen dat dit in gaat tegen de principes van andere EU-wetgeving:

“Het vereisen van uitgebreide gegevensverzameling door beurzen, verificatie en bewaring van niet-klanten druist in tegen de kernprincipes van de EU-gegevensbescherming van gegevensminimalisatie en evenredigheid.”

Verbod Proof of Work van tafel

Op 14 maart stemde het Europees Parlement over het zogenaamde Proof-of-Work verbod in de Markets in Crypto-assets (MiCA) richtlijn. Met 32 stemmen tegen en 24 stemmen leek de EU voor heel even voor innovatie te kiezen, want bitcoin en andere Proof-of-Work coins werden niet verboden in Europa.

Toch zegt Patrick Hansen, EU-analist, dat de strijd die vanaf vandaag gestreden moet worden, moeilijker wordt dan het tegengaan van een PoW-verbod.

Er is nog wel hoop, na de stemming van vandaag zal het voorstel in de plenaire vergadering bekend worden gemaakt, waarschijnlijk ergens in april. Dit kan nog aangevochten worden, maar als dat niet gebeurd, dan volgt een gesprek over dit onderwerp tussen het Europees Parlement, de EU-Commissie en de Raad.

The post Europees parlement verbiedt anoniem crypto transacties appeared first on BTC Direct | Nieuws.