Onderzoek van Arcane Research laat zien dat de bitcoin koers het hardst is gedaald tijdens Aziatische en Amerikaanse handelsuren. De bitcoin koers presteert het beste tijdens onze Europese kantooruren. Arcane kijkt hierbij naar hoe de bitcoin koers zich heeft ontwikkeld sinds begin 2022.

Bitcoin kent geen sluitingstijd

Een van de belangrijkste eigenschappen van de cryptomarkt is dat internationale cryptobeurzen geen openings- en sluitingstijden hebben. Bitcoin kan altijd verhandeld worden, waardoor de hele wereld in één grote liquiditeitspool is veranderd.

Traditionele aandelenbeurzen openen in de ochtend en sluiten in de avond. En in het weekend is er geen kip te bekennen op de beurs.

Drie redenen waarom openingstijden belangrijk zijn voor bitcoin

Je zou kunnen stellen dat de openingstijden van de aandelenmarkt vrij weinig van doen heeft met crypto, maar dat klopt niet. De werktijden lopen nou eenmaal synchroon met eigenlijk elke andere kantoorbaan. Er zijn drie redenen waarom dit toch belangrijk is voor de bitcoin koers:

  1. Er is een hoge correlatie tussen de prestaties van aandelen en de bitcoin koers.
  2. Private traders, cryptofondsen, brokers en andere partijen die crypto voor cliënten verhandelen zijn gebonden aan kantooruren.
  3. Mensen slapen nou eenmaal ’s nachts. Ze worden wakker, gaan traden en als iedereen vrij is van school en werk is het tijd voor sociale bezigheden (dit gedrag verandert als FOMO optreedt).

Gemiddelde openingstijden Azië, VS en Europa.

Met deze informatie kunnen we een vergelijk trekken tussen hoe bitcoin presteert tijdens de kantooruren van de Azië, de Verenigde Staten en Europa. Dit zijn de drie grootste markten qua handelsvolume, in die volgorde.

De tijden hieronder zijn de gemiddelde openingstijden van de grootste, continentale beurzen. Europa kent niet veel tijdszones, mits we de overzeese gebieden van Frankrijk en de UK niet meetellen. De VS kent 6 tijdzones en Azië heeft er meer dan jij vingers aan je handen hebt.

Alle tijden zijn aangepast naar de Nederlandse tijd:

  • Azië: 03:30 tot 11:00
  • VS: 15:30 tot 22:00
  • Europa: 09:00 tot 17:30

In de afgelopen 8 maanden zijn er duidelijke verschillen geweest in hoe de bitcoin koers zich gedraagt in de drie regio’s. De meeste verliezen zijn behaald tijdens handelsuren in Azië en de VS. Europese traders behaalden het hoogste rendement. Arcane Research heeft dit in een grafiek geplot.

Beon: Arcane Research

Bitcoin daalde flink in Azië

Azië heeft de meeste crypto-gebruikers van elk continent, maar dit heeft de koers van bitcoin niet kunnen redden. Hoewel het publiek warm loopt voor crypto, zijn er veel overheden die dit liever anders zien. In China is mining verboden en centrale banken spreken zich actief uit tegen crypto en de handel hier in.

Het is dus niet verwonderlijk om te zien dat bitcoin de afgelopen 8 maanden met 41,75% is gedaald tijdens de Aziatische tijd.

Bitcoin presteert iets beter in VS

In de Verenigde Staten krijgt crypto de meeste aandacht, ook in de mainstream media waardoor mensen uit onze bubbel (ja, die bestaan) ook langzaam aan iets horen over bitcoin. Tijdens de Amerikaanse handelsuren presteert de bitcoin koers aanzienlijk beter dan tijdens Aziatische tijd, maar komt niet in de buurt van Europa.

Het rendement van Bitcoin voor de afgelopen 8 maanden in de Verenigde Staten is vastgesteld op een verlies van 24,93%, ongeveer 16,81 procentpunt lager dan Azië.

Europa baken van stabiliteit voor bitcoin

De beste van de drie regio’s is Europa. Het verschil tussen Europa, de VS en Azië is groot, aangezien het bitcoin-rendement over de afgelopen 8 maanden op min 1,36% ligt. Dit is meer dan 23,57 procentpunt beter dan in Amerikaanse tijden en 40,38 procentpunt beter dan in Aziatische tijden.

Je kan dus stellen dat tijdens Europese openingstijden de bitcoin koers niet volatiel is, maar juist stabiel. Dat kan je van bitcoin niet zeggen tijdens de Amerikaanse uren.

Correlatie bitcoin en Nasdaq

De Amerikaanse markturen lijken de belangrijkste bijdrage te leveren aan de richting van de koers. Over het algemeen hebben de meest grillige prijsbewegingen plaatsgevonden tijdens de Amerikaanse markturen. Dat lijkt te komen doordat bitcoin- en de aandelenkoersen elkaar volgen.

Bron: Arcane research

Sinds begin 2022 is bitcoin 25% gedaald tijdens Amerikaanse openingstijden, de Nasdaq (belangrijkste index van tech-aandelen) is met 24% gedaald.

The post Europa redt bitcoin, Azië en VS zorgen voor waardedaling tijdens openingstijden appeared first on BTC Direct | Nieuws.