Het Europees Parlement heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin wordt aanbevolen om de mogelijkheden van de digitale euro verder te onderzoeken, maar deze nog niet te lanceren. Het rapport, geschreven door econoom Ignazio Angeloni, geeft de digitale euro een gematigde beoordeling en kaart tien problemen aan waar een toekomstige digitale euro mee te maken zou krijgen.

Wat houdt de digitale euro in?

In het licht van het groeiende belang van digitale valuta’s en het toenemende gebruik van cryptocurrencies, kan de ontwikkeling van een digitale euro een belangrijke stap zijn voor de EU. Dit om de concurrentiepositie in de mondiale economie te verstevigen. In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin, wordt de digitale euro dus beheerd door een centrale autoriteit.

Samenwerking ECB en commerciële banken

Het rapport is geschreven op verzoek van de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement, zo valt te lezen op Cointelegraph. Een van de belangrijkste zorgen van Angeloni, is dat een digitale euro de Europese ECB in de positie zou brengen om te concurreren met commerciële banken voor deposito’s. Dit zou kunnen leiden tot een ontwrichtend effect waar de ECB niet op voorbereid is.

Angeloni stelt voor dat de ECB samenwerkt met commerciële banken om diensten te leveren aan gebruikers van de digitale euro. Dit betekent dat commerciële banken als tussenpersoon zouden fungeren tussen de ECB en de gebruikers van de digitale euro. Het zou helpen bij het bieden van betere diensten aan de klanten en het voorkomen van concurrentie tussen de ECB en commerciële banken.

Rentetarieven apart beheren

Een ander probleem is dat de digitale euro aantrekkelijk genoeg moet zijn voor mensen om te gebruiken, maar niet zo aantrekkelijk dat dit het banksysteem zou ondermijnen. De rentetarieven van de digitale euro zouden daarom apart moeten worden beheerd van de rentetarieven van contant geld. Dat zorgt ervoor dat mensen geen misbruik maken van het verschil tussen deze rentetarieven.

Angeloni sluit af met een citaat van Christopher Waller, gouverneur van de Federal Reserve Board van de Verenigde Staten, die stelt dat een digitale valuta van de centrale bank “een oplossing op zoek naar een probleem” is. Hij raadt aan om het onderzoek voort te zetten en misschien in oktober de testfase te starten. Voor nu is een lancering echter niet aan de orde, tenzij er in de toekomst nieuwe elementen opduiken die voor een dergelijke stap pleiten. De ECB beslist in oktober of het onderzoek naar de CBDC’s wordt voortgezet met een “realisatiefase”.

The post EU-rapport stelt samenwerking ECB en commerciële banken voor appeared first on BLOX | Nieuws.