Alle beetjes helpen. De koers van ethereum is vandaag met 2,5% gestegen na een brute week waarin de cryptocurrency 12% moest inleveren. Tijd om te kijken naar de huidige staat van het netwerk en waar ETH staat in aanloop naar ETH 2.0, die op 15 september gepland staat.

Ethereum koers weer boven 1600 euro

Op het moment van schrijven is de koers van ethereum gestegen met 2% en wordt nu verhandeld voor 1635 euro. Een welkome opkikker nadat de koers meegesleept werd in de malaise van de cryptomarkt afgelopen week. Ondanks die daling heeft ether sinds het dieptepunt halverwege juli een verdubbeling mogen meemaken.

Ethereum koers

Die verdubbeling komt doordat de hele wereld al jaren wacht op dat Ethereum overgaat van proof of work op proof of stake. Die overgang wordt The Merge genoemd en zal het begin inluiden van Ethereum 2.0. Dit kun je gerust de belangrijkste gebeurtenis van het jaar noemen in het crypto-ecosysteem.

Ethereum staking sinds december 2020

Inmiddels is 15 september door Vitalik Buterin, de founder van Ethereum, bevestigd als de datum voor de uiteindelijke overgang. Maar eigenlijk begon de overgang officieus al in december van 2020.

Toen werd de beacon chain vrijgegeven, dit is een blockchain van Ethereum die volledig draait op proof of stake. Op de beacon chain kunnen gebruikers sinds lancering ethers storten om te staken. Tegelijkertijd draaide de normale blockchain van Ethereum parallel aan de beacon chain. Alle activiteit zoals transacties, defi, apps en games draaien nog op de normale blockchain.

Op 15 september worden deze blockchains samengevoegd of gefuseerd, vandaar de naam The Merge.

Stakers worden beloond in ether

Tot nog toe zijn er meer dan 13 miljoen ethers gestort op de ETH 2.0-depositcontractadressen van de beacon chain. Dit doen gebruikers niet zo maar, hier krijgen ze rente over en als je een stake in het netwerk hebt kan je meestemmen over de richting van Ethereum.

De rente voor Ethereum-staking is variabel en verandert op basis van het totale bedrag aan ETH dat wordt ingezet, met een maximaal jaarlijks beloningspercentage van 18,10%. Op dit moment is dat percentage 11,17%.

Deze maand zijn er tot nu toe 53.000 nieuwe ethers toegevoegd voor staking, elke week wordt ongeveer 36.000 ETH aan het stortingsadres toegevoegd. Onderstaande grafiek komt van OKlink en laat de gestage groei zien van het aantal ETH.

Minimaal 32 ether nodig voor staking

Bij de overgang naar proof of stake worden transacties door nodes worden geverifieerd en toegevoegd aan bestaande blokken op het netwerk. Om een node te worden, moeten gebruikers minimaal 32 ethers storten op een stakingadres de node-software te activeren.

Als je geen 32 ether hebt kan je altijd aansluiten bij een pool, een groep die gezamenlijk ethers stort op de beacon chain.

Tot dusver is deze maand het aantal transacties dat de vereiste 32 ETH deponeert op het ETH 2.0-depositocontractadres gegroeid, zo blijkt uit data van Glassnode. Op 21 augustus werden namelijk 114 nieuwe depositocontractadressen geregistreerd. In totaal zijn er nu 5.083 adressen op de beacon chain.

Maar het is niet allemaal hosanna, als we uitzoomen zien we juist een afname. Sinds maart van dit jaar neemt het wekelijks aantal gestorte ethers af.

Nu heb je inzicht in hoe het staat met de beacon chain. We blijven je op de hoogte houden van alles rondom The Merge.

The post Ethereum stijgt 2,5%, wat is er aan de hand? appeared first on BTC Direct | Nieuws.