De Merge van Ethereum, waardoor het netwerk veranderd van protocol, is niet voor iedereen even gunstig. Ethereum-miners worden hierdoor namelijk overbodig. Als tegenreactie wil een groep genaamd ‘ETHW Core’ zich afsplitsen van de ETH blockchain en weer een Proof of Work versie maken. We leggen dit snel uit.

Wat is de Merge?

De Merge betekent in de praktijk dat de blockchain van Ethereum niet meer wordt beveiligd door miners: een protocol wat men Proof of Work noemt. In plaats daarvan wordt het netwerk nu beheerd door zogenaamde ‘stakers’: het Proof of Stake protocol.

Door dit protocol kunnen gebruikers ETH ‘vastzetten’ in ruil voor een beloning. Hun ETH wordt dan gebruikt om het netwerk draaiend te houden en transacties te valideren; iets wat voorheen door Ethereum-miners werd gedaan.

De groep genaamd ETHW Core is het daar niet mee eens en komt met een tegenreactie: ETHW. Dit is een nieuwe afsplitsing van de Ethereum blockchain, wat de munt weer op Proof of Work moet krijgen. Anders worden de miners natuurlijk overbodig.

ETHW wordt 1 uur van tevoren aangekondigd

ETHW Core noemt dit project ETHPoW en wil dit realiseren met de bijbehorende token ETHW. De groep zegt dat deze overgang 24 uur na de Merge zal plaatsvinden.

“ETHW mainnet zal gebeuren binnen 24 uur na de Merge. De exacte tijd zal 1 uur voor de lancering worden aangekondigd met een aftelklok en […] zal openbaar worden gemaakt wanneer de tijd om is,” schreef de groep in een tweet van 13 september.

‘Waarom bang voor concurrentie?’

In een bericht van een halve maand geleden omschreef de groep al waarom “Proof of Stake een gamechanger is”, maar dan eerder negatief.

“Het is alleen maar verstandig om door te gaan met een PoW Ethereum, wat een no-brainer zou moeten zijn voor degenen die voorstander zijn van openheid en de vrije markt. Er is immers geen nadeel. En, als PoS Ethereum echt zo geweldig is, waarom dan bang zijn voor concurrentie?”, zo stelt de groep.

Grote zorgen

Er is inmiddels wel wat bezorgdheid over dit ETHW plan. Voormalig Ethereum-oprichter Hudson Jameson vroeg zich af waarom de ETHW afsplitsing pas na de Merge gebeurt. De hashkracht (rekenkracht van crypto-miners) zal misschien te klein zijn om een hack tegen te gaan.

“Ik heb grote twijfels of ze veel hashkracht zullen winnen als ze na de Merge lanceren. Hashkracht zal tegen die tijd op andere ketens zitten en de waarde van ETHPoW is al zwak,” zo schreef hij.

Op dit moment is er alleen nog een handelscontract beschikbaar van ETHW (dus niet de echte munt). Deze was 198 dollar waard op zijn hoogtepunt, en op zijn laagtepunt 23,80 dollar. Dit gebeurde allemaal in de 37 dagen dat dit handelscontract live is. ETHW is dus erg volatiel en risicovol, zelfs al voordat de munt live is.

The post ‘Ethereum Proof of Work (ETHW) komt binnen 24 uur na de Merge’ appeared first on BLOX | Nieuws.