De laatste dagen hebben wij vooral veel aandacht besteed aan Bitcoin, en wat kleinere altcoins die sprongen van tientallen procenten hebben gemaakt. Maar Ethereum blijft het ook goed doen, tijd voor een deepdive!

Mooie stijging Ethereum

De actuele Ethereum koers is 1.446,29 euro. De afgelopen 24 uur is de ethereum prijs met 2,89% gestegen, ofwel de waarde is toegenomen met 41,77 euro. Op dit moment zijn er 121 miljoen ETH in omloop met een marktwaarde van 174 miljard euro.

Sinds 8 november 2022 is de Ethereum koers niet zo hoog geweest. Door de stijging van vandaag heeft de markt de koersinstorting door de val van crypto exchange FTX teniet gedaan. Sinds 1 januari is Ethereum met 31% gestegen, hiermee heeft de munt het iets beter gedaan dan Bitcoin (28%).

Als we kijken naar de data op de blockchain van Ethereum, dan zien we nu al een verbetering ten opzichte van heel 2022. Volgens de website Ultrasound Money heeft Ethereum te maken met deflatie. Nu moet gezegd worden dat de termen inflatie en deflatie in de cryptowereld om marketingredenen een eigen betekenis hebben gekregen.

Ethereum heeft geen inflatie, maar deflatie

Wat hier bedoeld wordt is dat het aanbod van Ethereum niet groeit, maar juist afneemt. In plaats van dat er nieuwe Ethers bijkomen in 2023, neemt de voorraad af met 0,09% op jaarbasis.

Hoe dat kan? Bij elke crypto transactie moet een klein beetje aan transactiekosten betaald worden. Dat geldt voor Bitcoin en ook zeker voor Ethereum. De transactiekosten zijn eigenlijk een vergoeding voor miners, maar Ethereum heeft sinds vorig jaar geen miners meer. Hierdoor is besloten om een deel van die transactiekosten te verbranden (uit de roulatie te halen).

Kennelijk wordt verwacht dat komend jaar meer ETH verbrand zullen worden dan dat er bijkomen. In theorie is dit goed voor de prijs, want hierdoor wordt de munt schaarser.

De verbrandingssnelheid van Ethereum is vandaag ongeveer 732.000 ETH per jaar. Het uitgiftepercentage is ongeveer 622.000 ETH per jaar, wat betekent dat er meer wordt vernietigd dan geproduceerd. Tegen de huidige Ethereum koers is dat 160 miljoen euro.

Op dit moment is het qua aantal transacties relatief rustig op het netwerk. Als er meer transacties worden uitgevoerd en de transactiekosten stijgen, zal dit een grotere impact hebben op de verbrandingssnelheid. Het resultaat is een hogere deflatie en een aanbod dat steeds sneller afneemt, wat op de lange termijn erg bullish is.

Ethereum transacties per dag

Is Shanghai goed of slecht voor Ethereum koers?

In maart 2023 staat Ethereum een grote update te wachten, deze wordt Shanghai genoemd. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat alle nodes die Ether gestakede hebben voor The Merge op 15 september 2022, hun coins weer kunnen unstaken.

Lastig om hier een goed woord voor te vinden, maar het komt neer op dat nodes die Ethers hebben vastgezet op de Beacon Chain, hun ETH kunnen losmaken om er mee te doen wat ze willen.

De Beacon Chain werd in december 2020 gelanceerd, en gebruikers konden hier hun Ethers staken in smart contracts, hiervoor werden ze beloond met rente. Op dat moment was het niet duidelijk wanneer gebruikers die rente en de gestakede coins uit het smart contract konden halen.

Dat lijkt nu dus maart 2023 te worden, als Shanghai geïntroduceerd wordt. Aan de ene kant is dit bullish want dit laat wederom zien dat Ethereum een knap staaltje programmeren is en dat The Merge succesvol is. Aan de andere kant staan er 16 miljoen ethers te wachten op de zijlijn om in theorie allemaal verkocht te worden op de vrije markt.

The post Ethereum op hoogste punt sinds val crypto exchange FTX, deflatie is terug appeared first on BLOX | Nieuws.