Er gaan geruchten dat Ethereum miners na The Merge in september een afsplitsing willen hebben van de blockchain van Ethereum. Miners worden namelijk het hardst geraakt en zouden zo nog wat geld kunnen verdienen. Klopt dit wel?

Even een stapje terug. Waarom zouden miners geld verliezen na The Merge?

Verdienmodel voor Ethereum miners

Op dit moment heeft Ethereum twee blockchains. De eerste werkt op proof of work (POW) en zo’n beetje alle betalingen, smart contracts, transacties en andere activiteiten vinden hier op plaats. De tweede blockchain wordt de beacon chain genoemd. Deze gebruikt proof of stake (POW), maar op dit moment vindt hier geen enkele activiteit op plaats.

Die eerste POW-blockchain werkt net als bitcoin: miners vullen blokken met transacties en als ze de loterij hebben gewonnen dan mogen ze dat blok toevoegen aan de blockchain. Hier krijgen ze 2 ether + transactiekosten voor. Die 2 ether is tegen de huidige Ethereum koers ongeveer 3400 euro waard. Een goed verdienmodel voor miners dus.

Miners willen hard fork Ethereum

The Merge voegt deze twee blockchains samen, dit betekent dat alle activiteiten, transacties, etc van de eerste blockchain gecombineerd wordt met POS van de tweede blockchain. Miners worden hierdoor overbodig.

Voor velen komt The Merge als geroepen, maar miners hebben hier uiteraard andere gevoelens bij. Chandler Guo, een prominente miner kondigde aan om een hard fork uit te voeren op de blockchain van Ethereum zodat POW op zijn eigen keten gewoon door kan gaan.

Om dit te ondersteunen heeft de nog niet geboren Ethereum PoW-versie zelfs een website genaamd ethereumpow.org.

Trucje om snel geld te verdienen door Ethereum miners

Met een hard fork wordt een afsplitsing van een blockchain bedoeld, de afsplitsing behoudt de volledige geschiedenis van het origineel, maar volgt vervolgens zijn eigen weg. Er zijn duizenden hard forks uitgevoerd, op Ethereum maar ook op Bitcoin en de meeste zijn een stille dood gestorven.

“Het feit dat mensen denken dat een ETH PoW-fork meer zal zijn dan een val voor consumenten, betekent dat we niets hebben geleerd van bijna een decennium van hard forks”, aldus Pseudotheos, een Investment Research Partner bij durfkapitaalbedrijf Variant .

“Bijna elke smart contract op de PoW-vork zal in een of andere hoedanigheid worden verbroken”, zei hij.

Ethereum oprichter Vitalik Buterin besprak op een conferentie in Seoul dit onderwerp. Hij zegt dat dit een idee is van een paar buitenstaanders en noemt het een trucje om snel geld te verdienen door miners en exchanges.

Waarom niet naar Ethereum Classic?

Sinds 2016 bestaat er al een fork van Ethereum genaamd Ethereum Classic. Deze draait op proof of work en verwacht wordt dat miners kunnen overstappen van Ethereum naar Ethereum Classic, in plaats van een nieuwe fork te maken.

“Ik denk dat Ethereum Classic al een superieure community en een superieur product heeft voor mensen met een voorkeur voor proof-of-work”, aldus Buterin.

Ethereum Classic en Ethereum delen tot 2016 dezelfde geschiedenis, maar na die hard fork gingen beide projecten hun eigen weg. Sindsdien is er voor miljarden dollars aan DeFi-activiteit op Ethereum, en huisvest deze blockchain ook voor miljarden aan stablecoins.

Chainlink en stablecoins steunen hard fork Ethereum niet

Een groot deel van DeFi (gedecentraliseerde financiën) is afhankelijk van prijsorakels om te functioneren en, net als de uitgevers van stablecoin, heeft de grote Oracle-netwerkprovider Chainlink laten weten een nieuwe POW-netwerk niet te ondersteunen.

“Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat gevorkte versies van de Ethereum-blockchain, inclusief PoW-forks, niet worden ondersteund door het Chainlink-protocol”, aldus Chainlink.

Ook Tether van USDT staat niet achter een POW hard fork. Stel dat er 100 miljoen USDT is uitgegeven op een blockchain en deze ondervindt een hard fork, dan bestaat er op zowel de eerste als op de tweede blockchain 100 miljoen USDT. Deze hebben waarde zolang die USDT ingewisseld kunnen worden voor echte dollars.

Pauolo Airdono heeft op Twitter laten weten dat zijn Tether alleen de POS-blockchain zal ondersteunen.

Buterin sluit af:

“Ik hoop dat wat er ook gebeurt, er niet toe leidt dat mensen geld verliezen.”

The post Ethereum miners dreigen met eigen blockchain, is dit voor het snelle geld? appeared first on BTC Direct | Nieuws.