Ethereum, na Bitcoin de grootste crypto ter wereld, bereidt zich voor op zijn volgende belangrijke upgrade, genaamd Dencun. Echter, recente ontwikkelingen suggereren dat de lancering ervan vertraging kan oplopen. Dencun lijkt uitgesteld te worden tot op zijn vroegst 2024.

Dencun moet nog getest worden

Op 21 september verzamelden Ethereum-ontwikkelaars zich voor een vergadering om de voortgang van Dencun te bespreken. Hoewel de upgrade grotendeels compleet is, bevindt deze zich nog steeds in de ontwikkelingsfase en vereist grondige tests voordat deze kan worden ingezet op het Ethereum-mainnet, waar echte transacties plaatsvinden.

Een van de belangrijkste bijdragers aan de Ethereum Foundation, Tim Beiko, sprak over de status van Dencun. Hij benadrukte het belang van het implementeren van Dencun op een testnet voor uitgebreide tests. Beiko wees er ook op dat de timing van deze cruciale stap de lancering van Dencun naar 2024 zou duwen, ruim voorbij de eerdere deadline.

Lancering na kerstvakantie 2023

Beiko legde uit tijdens de vergadering:

‘Ik denk dat de implicatie is dat als we geen testnet doen vóór Devconnect [13-18 november] … het waarschijnlijk onwaarschijnlijk is dat we mainnet kunnen doen vóór de … kerstvakantie … en mensen weg zijn, dus dat is waarschijnlijk niet het beste moment voor lancering.’

Deze verklaring impliceert dat zonder adequate tests op een testnet vóór het evenement Devconnect in november, het steeds onwaarschijnlijker wordt dat Dencun voor de feestdagen op het Ethereum-mainnet zal worden gelanceerd.

Eerder gaven Ethereum-ontwikkelaars geen specifieke lanceerdatum voor Dencun, maar de meeste schattingen hintten naar een release vóór het einde van 2023.

Problemen met testnet Holesky

De onzekerheid rond de lancering van Dencun komt in het kielzog van problemen waarmee het Holesky-testnet van Ethereum werd geconfronteerd, dat nog steeds wacht op een herlancering. Tijdens dezelfde vergadering bespraken ontwikkelaars of Holesky beschikbaar zou zijn voor het testen van Dencun vóór het evenement Devconnect in november.

Parithosh Jayanthi, een lid van de Ethereum Foundation, onthulde dat de herlancering van Holesky gepland staat voor 28 september en klaar zal zijn voor het testen van Dencun vóór de aanstaande conferentie.

Jayanthi stelde echter ook een alternatief plan voor: het testen van de eerste fork van Dencun op een ouder testnet, Goerli, dat binnenkort wordt stopgezet. Deze aanpak zou ervoor zorgen dat eventuele problemen met Dencun beperkt blijven tot Goerli.

Bovendien stelde Jayanthi voor dat de tweede en derde forks van Dencun op een later tijdstip op het nieuwe Holesky-testnet kunnen worden getest. Hij benadrukte de noodzaak om eventuele problemen tijdens het testen aan te pakken om complicaties op het Ethereum-mainnet te voorkomen.

Wat is Dencun?

Dencun is van plan om twee belangrijke upgrades, Deneb en Cancun, te combineren en belooft verschillende nieuwe functies te brengen. Met name zal het proto-danksharding introduceren, een functie die tot doel heeft de schaalbaarheid van Ethereum te verbeteren wanneer deze uiteindelijk op het mainnet wordt gelanceerd.

TL;DR Ethereum wordt sneller, maar op zijn vroegst pas in 2024.

The post Ethereum in wachtkamer; update Dencun pas mogelijk in 2024 appeared first on BLOX | Nieuws.