Ethereum heeft een bijzondere all-time high bereikt en dan hebben we het niet over de koers. Het gaat namelijk over het kapitaal dat ‘opgesloten’ zit in Layer-2 oplossingen van de blockchain, dat met 21 miljard dollar een nieuw hoogtepunt bereikte. Dat getal vertegenwoordigt een stijging van 333 procent sinds begin januari 2023.

Marktleider Arbitrum One bezit ongeveer 50 procent van de markt met 10 miljard dollar aan kapitaal, gevolgd door Optimism met 5,8 miljard dollar en een marktaandeel van 28,7 procent.

Wat is een Layer-2 oplossing?

Een Layer-2 oplossing is in principe een blockchain naast Ethereum draait en de hoofdblockchain ontlast. Dat wil zeggen dat gebruikers transacties doen binnen een andere blockchain, die in bepaalde gevallen op een later moment ook worden ‘doorgevoerd’ op Ethereum.

Je kunt deze constructies misschien wel vergelijken met het Nederlandse WieBetaaltWat. In die applicatie kun je voor groepen mensen bijhouden wie voor welke dingen betaald heeft en hoef je later pas met elkaar af te rekenen.

Omdat transacties op Ethereum zelf duur kunnen zijn, is het aantrekkelijk om Layer-2 oplossingen te gebruiken. Ook voor de snelheid kan het interessant zijn.

Weet alleen wel dat je vaak inlevert op decentralisatie, waardoor het voor de echte puristen misschien wat minder interessant is om dit soort oplossingen te gebruiken.

Layer-2 oplossingen zijn populair

Dat dit soort nieuwe technologie populair is blijkt wel uit de grote hoeveelheden kapitaal die mensen erin stoppen.

De bovenstaande grafiek toont de groei die deze oplossingen het afgelopen jaar doormaakten. Zo zie je maar dat er na al die jaren nog genoeg interessante ontwikkelingen plaatsvinden binnen de industrie.

Wat opvalt is dat deze Layer-2 oplossingen met 333 procent stegen in 2023, terwijl de DeFi-markten slechts een stijging van 38 procent mochten opschrijven over diezelfde periode.

Zeker als je bedenkt dat de Ethereum koers met veel meer dan die 38 procent is gestegen. Je zou daardoor bijna denken dat DeFi niet echt meer de interesse van het grote publiek geniet.

The post Ethereum bereikt bijzondere all-time high appeared first on BLOX | Nieuws.