Een groep onderzoekers genaamd de Special Mechanisms Group (SMG) heeft onlangs iets opmerkelijks gedaan met Ethereum. Ze hebben aangetoond hoe ze gebruik kunnen maken van een specifieke eigenschap van Ethereum om een blok te creëren dat slechts één transactie bevat: hun eigen transactie.

Het duurde 12 seconden voordat het volgende blok werd toegevoegd aan de blockchain, dit opvolgende blok zat wel bomvol transacties.

Blokken scheiden op Ethereum

Deze ontdekking heeft te maken met een proces genaamd proposer-builder separation (PBS). Dit proces is bedoeld om censuur tegen te gaan door de taken van het bouwen van blokken en het voorstellen van blokken te scheiden op de Ethereum-blockchain. Echter, de SMG-groep heeft een manier gevonden om deze scheiding te omzeilen en opzettelijk één transactie in een blok op te nemen.

De enige transactie in dit specifieke blok bevatte een link naar een presentatie en onderzoeksrapport op de website van SMG. In deze documenten werd het probleem beschreven en werden mogelijke oplossingen voorgesteld.

Is Ethereum in gevaar?

De reacties op deze ontdekking waren gemengd. Sommige mensen wezen erop dat de kosten van Ethereum-transacties, ook wel gas fees genoemd, het moeilijk zouden maken om transacties op deze manier langdurig te vertragen. Maar anderen waren van mening dat deze ontdekking enkele zwakke punten blootlegt in de manier waarop bepaalde applicaties op Ethereum de kosten voor transacties berekenen.

SMG’s hoofd onderzoek Max Resnick zegt: ‘We maken ons zorgen dat 12 seconden genoeg tijd is om een probleem te veroorzaken.’

Heeft Ethereum nu censuur?

Waarom is dit belangrijk? Ethereum streeft naar neutraliteit, wat betekent dat alle gebruikerstransacties op een eerlijke manier verwerkt moeten worden. Als transacties opzettelijk worden tegengehouden of vertraagd, kan dit de efficiëntie en betrouwbaarheid van het systeem beïnvloeden.

De SMG-groep benadrukt dat het probleem van censuur verder gaat dan alleen het vertragen van transacties. Ze geloven dat systemen zoals veilingen en financiële processen het risico lopen minder efficiënt te worden als deelnemers hun concurrentie kunnen censureren.

Hoewel sommige toepassingen mogelijk kunnen overstappen naar alternatieve technologieën om vertragingen te voorkomen, zijn er nog steeds veel belangrijke processen die afhankelijk zijn van de Ethereum-blockchain en waarbij vertragingen ongewenst zijn.

De SMG-groep benadrukt dat verdere onderzoek nodig is om dit probleem aan te pakken en een oplossing te vinden die de censuurbestendigheid van Ethereum verder versterkt. Ze zijn van mening dat het belangrijk is om zowel de snelheid als de betrouwbaarheid van transacties op de blockchain te waarborgen, zodat systemen zoals veilingen en financiële mechanismen veilig en efficiënt kunnen werken.

The post Ethereum 12 seconden vertraagd door onderzoeksgroep, wat betekent dit? appeared first on BLOX | Nieuws.