Een jaar nadat Tesla met veel bombarie voor 1,5 miljard dollar bitcoin kocht, heeft het autobedrijf van Elon Musk 75% van deze coins alweer verkocht.

Tesla verkoopt 75% van bitcoinreserves

De interesse van Tesla in bitcoin werd door velen lange tijd afgedaan als onnodige afleiding en een bijzaak voor het bedrijf. Maar toen een grote covid-lockdown in China Tesla dwong om zijn fabriek in Shanghai binnen 22 dagen te sluiten, waren ze maar al te blij dat bitcoin zo liquide is. Binnen no-time verkocht Tesla 75% van zijn bitcoinbezit om de kasreserves aan te vullen.

Elon Musk deelde het volgende tijdens de earnings call van gisteren:

“De reden dat we een aantal van onze bitcoin-holdings hebben verkocht, was dat we niet zeker wisten wanneer de covid-lockdowns in China zouden verminderen, dus het was belangrijk voor ons om onze kaspositie te maximaliseren.”

Geen oordeel over bitcoin

Ondanks dat Musk bitcoin verkocht, zegt hij hiermee BTC niet afschrijft:

“Dit moet niet worden opgevat als een oordeel over bitcoin. Het is gewoon dat we ons zorgen maakten over de algehele liquiditeit van het bedrijf.”

De tijd zal ons leren of hij dit meent, of dat hij dit alleen zegt om zijn populariteit onder bitcoiners te handhaven.

Bitcoin koers ongunstig voor Tesla

In het eerste kwartaal van 2021 waren de bitcoins van Tesla (volgens Tesla zelf) op het hoogste punt 2,48 miljard dollar waard. Eind 2021 was dit ongeveer 2 miljard dollar waard. Het bedrijf heeft helaas niet gedeeld tegen welke gemiddelde prijs de bitcoins zijn verkocht en het is ook niet duidelijk hoeveel verlies Tesla hierop heeft geleden.

Wat wel duidelijk is, is dat de bitcoin koers begin van het jaar bijna 48 duizend dollar was, en dat op het moment van schrijven de waarde ongeveer de helft daarvan is.

Analist Brian Johnson van Barclays schatte eerder deze week dat Tesla 460 miljoen dollar verlies zou leiden als ze hun bitcoins daadwerkelijk zouden verkopen.

Bitcoin is een bijzaak van een bijzaak

Musk zei ondanks dat Tesla BTC verkocht, het bedrijf “zeker open staat voor het vergroten van ons bitcoin-bezit in de toekomst” en geen van zijn dogecoin heeft verkocht. Toen hem echter werd gevraagd naar het potentieel van bitcoin als hedge tegen inflatie, zei Musk dat het belangrijkste doel van Tesla is om de overgang naar duurzame energie te versnellen, en noemde hij bitcoin “een bijzaak voor een bijzaak”.

Snelle auto’s, snelle winst

In het eerste kwartaal van 2021, kocht Tesla voor miljarden dollars bitcoin. Het doel was om flexibeler te worden, te diversifiëren en rendement te halen uit zijn contanten. Dat rendement werd al snel behaald want Tesla verkocht 10% toen de koers steeg. Binnen een paar maanden hadden ze hiermee een winst van 101 miljoen dollar verzilverd. Maar Elon Musk zei destijds dat dit niet om het geld ging, maar dat hij wou testen hoe liquide Bitcoin is. Juist.

Zachte diamanten

In mei vorig jaar zei Musk dat Tesla zou stoppen met het accepteren van bitcoin voor Tesla-auto’s. Er was veel publieke druk omdat Tesla zich profileert als een duurzaam bedrijf, en het minen van bitcoin juist veel energie verbruikt. Musk reageerde hierop door te stellen dat Tesla geen bitcoin zal verkopen, maar dat ze alleen de acceptatie stop zullen zetten.

Een week later tweette Musk dat Tesla diamond hands heeft.

Helaas.

The post Elon Musk: Tesla heeft 75% van zijn bitcoin verkocht appeared first on BTC Direct | Nieuws.