Zoals inmiddels te verwachten valt, liet Tesla- en SpaceX-CEO Elon Musk onlangs weer van zich horen. Met een van zijn gebruikelijke gedurfde en provocerende posts veroorzaakte hij via X (voorheen Twitter) opnieuw chaos in de financiële wereld. Ditmaal deed hij dit door te verklaren dat fiatgeld oplichterij is. 

Musk reageerde hiermee op een bericht waarin discussie werd gevoerd over het concept oplichting. In de post werd gesuggereerd dat sommige oplichtingspraktijken zo genormaliseerd zijn dat veel mensen zich er niet van bewust zijn.

Fiat versus Bitcoin

De term ‘fiatgeld’ verwijst naar traditioneel geld dat wordt uitgegeven door overheden, zoals de euro. Fiatgeld wordt niet gedekt door een fysieke reserve zoals goud, maar vertrouwt op de leiding en de autoriteit van de uitgevende overheid. Musk’s uitspraak wakkert de discussie aan over de positie van crypto-activa, zoals Bitcoin, ten opzichte van traditionele financiële systemen.

Niet geheel verrassend, verwelkomden veel Bitcoin-supporters Musk’s tweet en interpreteerden deze als een goedkeuring van de digitale valuta. Zij beschouwen Bitcoin als een alternatief voor fiatgeld. Ook benadrukken ze hierbij de decentrale aard van Bitcoin en zijn weerstand tegen inflatie.

Een groeiende discussie

Ondanks de beknoptheid van Musks bericht, voedt zijn uitspraak de groeiende discussie over de rol van Bitcoin in de moderne financiën. Het blijft te bezien of Musk meer details zal verstrekken over zijn opvattingen, of dat deze reactie eenvoudigweg weer zijn excentrieke aanwezigheid vertegenwoordigt op sociale media. Het is onwaarschijnlijk dat het debat over de co-existentie van traditionele en digitale valuta en de toekomst van geld binnenkort zal eindigen.

Tesla en Bitcoin

Zoals we weten, kondigde Elon Musk in 2021 aan dat Tesla stopte met het accepteren van betalingen in Bitcoin. Dit vanwege milieuzorgen over het minen van deze cryptovaluta. Hij liet echter wel de mogelijkheid open om betalingen met Bitcoin te hervatten zodra mining overwegend duurzamer wordt.

Een recent rapport van Bloomberg bevestigde dat Bitcoin-mining momenteel meer dan 50 procent hernieuwbare energiebronnen gebruikt, een belangrijk cijfer dat de deur opent naar een mogelijke terugkeer van Tesla naar Bitcoin-betalingen.

Van Twitter naar een alles-in-één superplatform 

Sinds Musks overname van Twitter, nu ongeveer een jaar geleden, werkt hij hard om de identiteit van het platform opnieuw te definiëren. Hij steekt daarbij niet onder stoelen of banken dat de cryptowereld zijn aandacht heeft.

Eerder dit jaar verving hij het iconische blauwe vogellogo door de eenvoudige letter ‘X’, een verandering die aanzienlijke discussie en debat opriep. Onder leiding van Musk zal X transformeren van een microblogplatform tot een super-app.

Musk’s visie omvat de integratie van financiële diensten, zoals (crypto) betalingen en bankieren, rechtstreeks binnen het platform. X heeft hiervoor al vergunningen verkregen in verschillende Amerikaanse staten, waaronder Arizona, Missouri en Georgia. Ook zijn grote liefde voor Dogecoin is een publiek gegeven.

Het is duidelijk dat cryptocurrency een groot deel uitmaakt van Musk’s visie. Het zal dan ook niet lang meer duren voor we meer financiële innovaties te zien krijgen op X.

The post Elon Musk noemt geldsysteem een ‘scam’, Bitcoin geprezen als alternatief appeared first on BLOX | Nieuws.