Op 23 januari verliepen voor 800 miljoen dollar aan obligaties. Veel analisten dachten dat El Salvador niet aan deze betaalverplichtingen zou kunnen voldoen, maar de president en de minister van Financiën lieten weten hier volledig aan voldaan te hebben.

800 miljoen plus rente

Reuters meldt dat minister van Financiën Alejandro Zelaya maandag op Twitter deelde dat de schulden zij terugbetaalt. De tweet werd op dezelfde dag gedeeld als de obligaties zouden aflopen.

‘We kondigen aan dat we vandaag de betaling van de 2023-obligatie van 800 miljoen dollar plus rente hebben voltooid.’ Ook sprak hij over een desinformatiecampagne in nationale en internationale media.

Nayib Bukele, de president van El Salvador, gaat verder in op de negatieve artikelen en reportages die over de financiële situatie van zijn land zijn gemaakt. Sinds El Salvador van Bitcoin een wettig betaalmiddel gemaakt heeft, volgt de rest van de wereld elke stap van Bukele en het Midden-Amerikaanse land.

Internationale media geloofden niet in El Salvador

De politieke leider van El Salvador is een van de grootste voorstanders van bitcoin, ook hij deelde op Twitter dat de obligaties gewoon afbetaald zijn en betreurde het dat de meeste internationale mediakanalen de informatie niet verspreidden.

Hij verwees specifiek naar de Amerikaanse krant The New York Times, die in juli van 2022 beweerde dat het besluit van El Salvador om bitcoin op macro-economisch niveau te kopen, zijn monetaire netwerk zou kunnen schaden en zou kunnen voorkomen dat het zijn schulden zou betalen.

Geen hulp van IMF

Bukele vond het verder belangrijk om te vermelden dat de obligatie is afgewikkeld zonder een deal te hoeven sluiten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De persvoorlichter van El Salvador heeft aan Reuters verteld dat de regering voor de transactie van 800 miljoen dollar nog een grote schuld heeft afgelost. Dit gaat om 604,1 miljoen dollar en rente van 23,4 miljoen dollar, en in 2022 zijn er nog twee transacties van dit soort uitgevoerd.

Bitcoin is legaal betaalmiddel in El Salvador

El Salvador heeft Bitcoin in september 2021 gelegaliseerd, gedurende de bullrun en de lange bearmarkt van 2022 bleven de autoriteiten achter deze keuze staan. Dit betekent wel dat de buitenwacht enorme druk legt op de President.

Alle ogen zijn op Bukele gericht sinds Bitcoin een wettig betaalmiddel is geworden (naast de US-dollar), iedereen wil weten of hij in staat is aan te tonen of El Salvador financieel gezond is.

In september verlaagde ratingbureau Fitch de staatsschuld van El Salvador van “CCC” naar “CC”, waarbij een wanbetaling als waarschijnlijk werd beschreven.

We zijn benieuwd of dit een echte Bitcoiner als Bukele iets doet. Halverwege november beloofde hij dat de regering 1 Bitcoin per dag zal kopen. Het is niet bekend of dit werkelijk is gebeurd.

Changpeng Zhao, de CEO van ‘s werelds grootste crypto exchange Binance, feliciteerde El Salvador met het nakomen van de financiële verplichtingen.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post El Salvador betaalt 800 miljoen (en rente) ondanks zorgen Bitcoin adoptie appeared first on BLOX | Nieuws.