Het is je vast niet ontgaan dat de hype rondom Non-Fungible Tokens (NFT’s) met Ordinals op 21 januari 2023 ook voor Bitcoin is begonnen. Niet iedereen is blij met de introductie van NFT’s op het netwerk van Bitcoin, maar dat is vandaag niet het onderwerp. Bij het kleine broertje van Bitcoin is men wel enthousiast en introduceerden ontwikkelaars op 19 februari Ordinals op Litecoin.

Hoe kwam dit tot stand?

Naar alle waarschijnlijkheid is de introductie van Ordinals op Litecoin het gevolg van de bounty van 15 Litecoin (LTC) die hiervoor openstond. Een bounty is een beloning die mensen uitloven voor ontwikkelaars om bepaalde zaken te bouwen. In dit geval ging het om een fork van Bitcoin Ordinals voor de laatste software van Litecoin Core, te weten versie 0.21.2.1.

In eerste instantie ging het om een bounty van 5 Litecoin van Indigo, maar daar voegden twee andere Litecoiners beiden nog eens 5 Litecoin aan toe. Tegen de huidige koers van 93,35 dollar per Litecoin gaat het om een bedrag van ongeveer 1.400 dollar. Dat is geen vetpot, maar voor Bitcoin-ontwikkelaar Anthony Gurrera was het voldoende om het project op te pakken.

Wat is Ordinals?

Het Ordinals Protocol maakt het voor gebruikers mogelijk om referenties naar digitale kunst in kleine transacties op de Bitcoin blockchain te plakken. Met het toevoegen van die data creëren zij in feite op Bitcoin gebaseerde non-fungible tokens (NFT’s). Na de implementatie van hetzelfde protocol op Litecoin is dit nu dus ook voor het kleinere broertje van Bitcoin mogelijk.

Wat Litecoin extra interessant maakt voor Ordinals, is dat de blockchain meer ruimte biedt, transacties goedkoper zijn en de blokproductie hoger ligt. Dit maakt het in ieder geval minder duur om NFT’s op Litecoin te publiceren.

Aan de andere kant staat Bitcoin bekend als de meest beveiligde en grootste blockchain ter wereld, wat ook weer aantrekkelijk is voor de publicatie van Ordinals. Uiteindelijk is het aan de gebruikers om te bepalen waar ze meer waarde aan hechten: het merk en de reputatie van Bitcoin of de kostenbesparingen en snelheid op Litecoin.

Het succes van Bitcoin Ordinals

Ondertussen bewijzen de NFT’s op Bitcoin zich als een behoorlijk succesvolle operatie. Tot op heden zijn er meer dan 153.000 digitale afbeeldingen op de grootste blockchain ter wereld gepubliceerd. De echte Bitcoin-puristen waren hier in eerste instantie niet heel blij mee, omdat zij vinden dat Bitcoin vooral bedoeld is voor monetaire transacties.

Volgens deze groep zijn Ordinals een vervuiling van de blockchain en verspillen ze kostbare blokruimte. Gelukkig is Bitcoin een open protocol en is alles mogelijk, zolang mensen zich maar aan de afgesproken regels houden.

Uiteindelijk is dat het belangrijkste. Niemand heeft binnen Bitcoin de absolute macht en Ordinals zijn daar een belangrijk voorbeeld van. Ook de puristen horen niet te mogen bepalen wat wel en niet kan op de Bitcoin blockchain. In die zin is het een goede zaak dat deze ontwikkeling tractie krijgt op de blockchain.

Inmiddels is de hype rondom Bitcoin Ordinals weer een beetje gaan liggen en neemt het aantal dagelijkse transacties gestaag af. Wat dat betreft is het nog even afwachten en lijkt het op dit moment te vroeg om conclusies te trekken over het definitieve succes van Bitcoin Ordinals.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Eerste NFT’s op Litecoin na implementatie van Bitcoin Ordinals appeared first on BLOX | Nieuws.