Het is inmiddels 47 dagen geleden dat het crypto platform Genesis het besluit nam om klantopnames ‘tijdelijk’ te schorsen. Genesis is een crypto-leenplatform waar onder andere de assets van de gebruikers van Gemini Earn en Bitvavo ondergebracht zijn. Cameron Winklevoss, de oprichter van Gemini, is klaar met de radiostilte en vraagt Genesis-CEO Barry Silbert via een open brief om opheldering.

Het gaat om echte mensen

In de open brief schrijft Winklevoss met name over de emotionele schade die Silbert en Genesis bij de gebruikers aanrichten door de radiostilte. Ruim 340.000 klanten van Gemini Earn, die in sommige gevallen hun volledige spaarpot aan het bedrijf toevertrouwden, wachten al 47 dagen op antwoord. In bepaalde situaties is het niet erg om op duidelijkheid te wachten, maar als het om je volledige spaarvermogen gaat, dan is dat natuurlijk anders.

“Deze gebruikers zijn niet alleen nummers in een spreadsheet, maar echte mensen. Een alleenstaande moeder die het collegegeld van haar zoon aan jou uitleent. Een vader die het geld van zijn bar mitzvah aan jou toevertrouwde. Een man en vrouw die hun volledige spaarvermogen aan jou uitleenden. […] Een politieman en nog vele anderen. Alles bij elkaar vertrouwden deze mensen ruim 900 miljoen dollar aan jou toe. Zij verdienen antwoorden en wij zijn er om die te krijgen”, zo schrijft Winklevoss.

Als het verhaal van Winklevoss klopt, dan zijn zij al zes weken bezig om contact te krijgen met Silbert en Genesis. “We geloven dat het tijd kost om dit proces op te starten en dat niet alles loopt zoals je dat zou willen. Langzaam wordt het echter duidelijk dat jij vooral probeert om de boel te vertragen”, aldus een boze Winklevoss.

Geen wil om samen te werken

Op 2 december, nu precies een maand geleden, probeerden Winklevoss en zijn team al om Silbert en Genesis te ontmoeten om de zaak te bespreken. “Dat vonden jullie een goed plan, maar er moest eerst een voorstel op tafel komen. Dat voorstel kwam er op 17 december en op 25 december, op Eerste Kerstdag, kwam er een update van dat voorstel bij je binnen. Ondanks dit blijf je weigeren om met ons te vergaderen”, zo vervolgt Winklevoss zijn brief.

We zijn inmiddels zes weken verder en voor Winklevoss is de maat vol. Met de open brief probeert hij nu de druk op Genesis en Silbert op te voeren. Dat lukt aardig, want de brief verspreidt zich razendsnel over het internet.

“De gebruikers van Earn zijn moe. Ze zijn bang. Velen van hen verkeren momenteel in grote moeilijkheden. Ondanks dat blijven ze opvallend geduldig en ondersteunend. Maar er zijn grenzen in wat ze aankunnen. Ze verdienen een oplossing voor de assets die ze aan jou uitgeleend hebben om een einde te maken aan deze nachtmerrie”, aldus Winklevoss, die Silbert daarna een deadline van 8 januari geeft om te reageren.

280 miljoen van Bitvavo

Naast het geld van Gemini Earn, ligt er ook 280 miljoen dollar van het Nederlandse Bitvavo bij Genesis. Althans, dat kapitaal lag er, want het begint erop te lijken dat Genesis dat geld helemaal niet meer heeft. Bitvavo gaf eerder aan dat de problemen bij de Digital Currency Group, het overkoepelende bedrijf van Genesis, geen impact op de financiële gezondheid van het bedrijf hebben. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre dat klopt.

Een gat van 280 miljoen dollar is niet zomaar te dichten en na deze open brief lijkt de kans klein dat Genesis plotseling met geld over de breg komt. “Bitvavo is actief in gesprek met DCG, samen met andere zakelijke klanten van DCG. De verwachting is dat de uitstaande deposito’s op termijn door DCG zullen worden terugbetaald”, aldus Bitvavo. De realiteit is echter dat het op dit moment een heel lastig verhaal lijkt te worden voor zowel Gemini Earn als Bitvavo.

The post Een open brief over de problemen bij Genesis appeared first on BLOX | Nieuws.