Edward Snowden speelde een sleutelrol bij de ontwikkeling van privacy-coin Zcash. Snowden is een voormalig-medewerker van de Amerikaanse intelligentiedienst die momenteel persona non grata is in het land vanwege het lekken van gevoelige overheidsgegevens.

Snowden wilde eerst zijn identiteit verbergen

De Amerikaanse klokkenluider heeft als gevolg van zijn acties het land moeten ontvluchten en woont sinds 2013 in Rusland, dat hem asiel aanbood.

Het is nu bekend dat Snowden ook in het geheim een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van Zcash. Hij was 1 van de 6 participanten in de ‘ceremonie’ waar de blauwdruk voor de privacy-coin werd bepaald.

Om zijn rol in het project te verbergen deed Snowden mee onder het pseudoniem John Dobbertin. In een recent bericht aan mede-oprichter Zooko Wilcox gaf Snowden echter toestemming om zijn participatie publiek te maken.

“Wat was de ceremonie en wie is John Dobbertin?”

Enkele uren geleden op 28 april publiceerde Zcash Media op YouTube een video waarin het ingaat op de mysterieuze “ceremonie” en de vraag “wie is John Dobbertin?” Nu blijkt dus dat niemand minder dan Edward Snowden degene is die achter het pseudoniem zat dat mede verantwoordelijk is voor de oprichting van Zcash.

Om de rol van Snowden binnen het project te begrijpen is het belangrijk om te beginnen bij de basis van Zcash. Binnen Zcash zijn er twee soorten transacties: transparante- en verborgen transacties.

Transparante transacties zijn voor iedereen zichtbaar op de publieke blockchain, vergelijkbaar met gewone bitcoin transacties. Verborgen transacties gaan in zogenaamde ‘privacy pools’ wat je kunt zien als een soort zwart gat waar alle verborgen transacties samen ingaan. Deze pools maken het mogelijk om alle sporen rondom de transacties uit te wissen en ze praktisch ontraceerbaar te maken.

Om deze structuur op te zetten was de creatie van een zogenaamde cryptografische sleutel nodig. Degene die deze sleutel heeft kan in theorie oneindig veel nieuwe Zcash-tokens creëren. Om die reden koos het team ervoor om de sleutel te creëren in de ceremonie. Tijdens die ceremonie werd de sleutel opgesplitst in zes delen. Als één van de zes personen zich aan de belofte heeft gehouden om zijn sleutel weg te gooien, dan is het project veilig.

Loktickets en de kooi van Faraday

Dat de rest van de leden van de ceremonie het proces serieus namen blijkt wel uit het verhaal van bitcoin-ontwikkelaar Peter Todd die er alles aan deed om niet gehackt te worden. “Op het laatste moment kocht ik vliegtickets naar een locatie waar ik niet heen zou gaan […] vervolgens huurde ik een auto, ging ik naar de computerwinkel om een computer te kopen, haalde ik de WiFi-kaarten eruit en startte ik de computer in een zogenaamde kooi van Faraday”, aldus Todd.

Een kooi van Faraday is een manier om alle elektromagnetische velden te blokkeren zodat niemand je computer in kan komen. Dit deed Todd met aluminiumfolie om alle WiFi-signalen te blokkeren. Daarna is hij gaan rijden om de afstand tussen hem en potentiële kwaadwillenden te vergroten.

“Als je in een auto over de snelweg raast is het heel moeilijk voor NSA-agenten, die geen idee hebben waar je mee bezig bent, om je te volgen. Daarnaast had ik camera’s op de voor- en achterkant van de auto”, aldus Todd over alle capriolen die hij destijds uithaalde om het proces zo veilig mogelijk te laten verlopen.

The post Edward Snowden speelde sleutelrol bij ontwikkeling privacy-coin Zcash appeared first on BTC Direct | Nieuws.