De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rente vandaag tegen de verwachtingen in opnieuw verhoogd naar het hoogste niveau ooit. Slechts 14 maanden geleden stond de rente in de Eurozone nog op -0,5 procent en na vandaag moet de markt het doen met een rente van 4,0 procent. Wat het hoogste niveau sinds de invoering van de euro in 1999 markeert.

Wat betekent dat voor de Europese economie en in het verlengde daarvan voor de Bitcoin koers?

Recessie voor Europa?

Het lijkt erop dat de ECB bereid is om een recessie te veroorzaken om de inflatie terug te brengen naar hun doelstelling van 2,0 procent. Op dit moment ligt die inflatie nog hoger dan 5,0 procent en dat lijkt voor de ECB reden genoeg om wederom voor een renteverhoging te kiezen.

Heel simpel gezegd zorgen renteverhogingen ervoor dat kapitaal duurder wordt, waardoor er minder geld in de economie komt en de inflatie moet zakken.

De prijs die een centrale bank daarvoor moet betalen is economische onzekerheid. Dit betekent immers dat bedrijven en individuen meer geld moeten betalen om geld te lenen.

Duitsland lijkt al langzaam richting een recessie af te glijden en ook voor de rest van de Eurozone begint het er steeds miner goed uit te zien. Uiteindelijk blijft het balanceren van de economie en de inflatie een hele lastige taak voor de Europese Centrale Bank.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Voor Bitcoin betekent deze nieuwe renteverhoging dat de periode van zijwaartse (en neerwaartse) koersactie waarschijnlijk nog niet voorbij is. Renteverhogingen zorgen ervoor dat er minder geld beschikbaar is in de economie en dat gaat ook ten koste van de koersen van financiële assets.

Heel plat gezegd is er dan minder kapitaal beschikbaar om te investeren. Daarnaast is het voor investeerders aantrekkelijk om staatsobligaties te kopen, die door de hoge rentes een behoorlijk rendement uitbetalen.

Na vandaag is duidelijk dat het gevecht tegen de inflatie nog verre van voorbij is.

Hoewel de ECB aangeeft dat dit voorlopig waarschijnlijk de laatste renteverhoging is, zien we op de futuresmarkten dat investeerders nog steeds een kans van 30 procent zien op nieuwe renteverhogingen in de toekomst.

Voor Bitcoin lijkt het op dit moment echt wachten op betere tijden, die er bijvoorbeeld met de halving van april 2024 kunnen komen.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post ECB-rente naar hoogste niveau ooit, problemen voor Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.