De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde gisteren de rente met 0,25 procent naar 3,25 procent. Met die verhoging is het tempo afgebouwd van de oorspronkelijke verhogingen van 0,75 procent naar de huidige 0,25 procent. Tijd voor een rentepauze is het volgens ECB-president Christine Lagarde echter nog niet, want de strijd tegen de inflatie is nog niet gewonnen.

Voet van het gaspedaal

Ondanks dat de ECB nog niet wil pauzeren, haalt het zijn voet langzaam van het gaspedaal. De afgelopen periode van renteverhogingen markeert in ieder geval de meest agressieve campagne van verhogingen in de 25-jarige geschiedenis van de centrale bank.

Nu haalt de centrale bank vooral het tempo uit de verhogingen, omdat uit de data blijkt dat de economie van de Eurozone amper meer groeit en dat banken wat minder geneigd zijn om krediet te verstrekken.

Met andere woorden, de renteverhogingen van de ECB beginnen zich te laten voelen in de economie. Op zich is dat natuurlijk niet vreemd. De Eurozone mocht bijna tien jaar genieten van een rente die rond het nulpunt lag. Inmiddels moeten we dealen met een rente van ruim 3 procent.

Het probleem is dat de inflatie nog altijd hoog is en om die reden verwacht de ECB dat er vanaf de huidige rentestand nog meer verhogingen nodig zijn. “Wij pauzeren niet, dat is heel duidelijk. We weten dat we een nog grotere afstand moeten afleggen” zo sprak Lagarde tijdens haar persconferentie.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Tot nu toe heeft Bitcoin vooral veel last gehad van de renteverhogingen van centrale banken. Hoe hoger de rente, hoe meer investeerders krijgen als ze kiezen voor staatsobligaties. Een hogere rente maakt het simpelweg aantrekkelijker om geld aan de kant te houden en juist niet te investeren.

Daarnaast komt er minder geld in omloop, omdat het duurder is om kapitaal te lenen. Tegen een rente van nul procent wil iedereen wel geld lenen, maar tegen de huidige 5,25 procent in de Verenigde Staten is er natuurlijk sprake van een heel ander verhaal.

De kans is nu meer dan aanwezig dat we op wereldwijde schaal richting een recessie afstevenen vanwege de renteverhogingen van centrale banken. In eerste instantie zal dat niet goed zijn voor Bitcoin, omdat mensen tijdens het begin van een recessie vooral naar fiatgeld vluchten.

In een volgende fase kan dat in theorie omdraaien, omdat centrale banken dan weer de rente moeten verlagen om de economie over het dode punt te helpen. Wat dat betreft kan het vervolg van 2023 nog weleens lastig worden voor Bitcoin.

The post ECB-president Lagarde: ‘Wij pauzeren niet’ appeared first on BLOX | Nieuws.