De Amerikaanse Federal Reserve is al 14 maanden in gevecht met de inflatie en verhoogde de rente om die reden vanaf praktisch nul naar de huidige 5,00 – 5,25 procent. Nu hebben ze tot 14 juni om na te denken over de volgende stap in de campagne tegen de inflatie. Met nog een paar weken te gaan lijkt de markt er van overtuigd dat de campagne van verhogingen over een paar weken zal eindigen.

Op dit moment geeft de markt een rentepauze van de Federal Reserve een kans van 79 procent, terwijl er 21 procent staat voor een nieuwe renteverhoging.

Renteverwachtingen Amerika. Bron: CME Group

Waarom is dit belangrijk voor Bitcoin?

Het jaar 2022 heeft bewezen dat hogere rentes weinig goeds beloven voor de Bitcoin koers. In het afgelopen jaar zijn het vooral de renteverhogingen geweest die de koers van Bitcoin een flinke tik gaven. Natuurlijk speelden andere zaken als het imploderen van Terra en het omvallen van FTX mee, maar de meeste analisten zijn het er wel over eens dat de rente vooropstaat.

Om die reden wacht de markt al lang op het moment dat de Federal Reserve op de pauzeknop drukt en speculeert met zelfs al over renteverlagingen. Voor nu verwacht de markt zelfs dat de Federal Reserve in september al begint met het verlagen van de rente.

Dat lijkt onwaarschijnlijk, omdat alle inflatiemeters nog redelijk ver boven het target van 2,0 procent liggen momenteel. Wat dat betreft heeft de Federal Reserve helemaal geen motief om de rente al te verlagen. De enige reden dat ze dat zouden doen is een recessie en die hangt na alle renteverhogingen wel in de lucht.

Grote kans op een recessie

Het is best logisch dat er momenteel een redelijk grote kans op een recessie is. De rente heeft ruim 10 jaar rond het nulpunt bewogen en is daarmee op kunstmatige wijze extreem laag geweest. Inmiddels is diezelfde rente in een recordtempo naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent opgeklommen dankzij de Federal Reserve.

Dat zorgt ervoor dat de druk op de economie flink is toegenomen. Het is simpelweg weer een stuk duurder om geld te lenen momenteel. Dat gaat zich onmiskenbaar laten voelen in de economie. We zagen het al met het begin van een voorzichtige bankencrisis in maart van dit jaar.

Maar er zullen ongetwijfeld meer slachtoffers vallen in verschillende delen van de economie als de rente nog langer op dit verhoogde niveau blijft, wat op dit moment wel het plan van de Federal Reserve is.

Wat dat betreft komen er weer een paar interessante weken aan voor Bitcoin en de cryptomarkt in zijn algemeenheid.

The post Duwt de Federal Reserve de Amerikaanse economie in een recessie? appeared first on BLOX | Nieuws.