Duizenden hebben een online petitie getekend om een onderzoek te starten naar Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten. Hij wordt er van verdacht voorkennis te hebben van de fraude van FTX.

De petitie staat op de website Cryptolaw, gerund door advocaat John Deaton, een bekende naam op deze website. Deaton is nauw betrokken bij de rechtszaak van Ripple tegen de SEC.

Duizenden willen onderzoek

Bijna 10.000 mensen hebben de petitie getekend om te eisen dat het Congres onderzoek doet naar de acties in de FTX-fraude van het hoofd van de Amerikaanse financiële waakhond de SEC.

Gensler ontmoette SBF voor val FTX

In de petitie valt te lezen:

“Er is bewijs naar voren gekomen dat bewijst dat Gensler een ontmoeting had met Sam Bankman-Fried, vóór de ineenstorting van FTX van 14 miljard dollar. Leden van het Congres zijn al geïnformeerd dat Gensler samenwerkte met Bankman-Fried om FTX een wettelijke gratis pas te geven, terwijl er een massale fraude gaande was recht onder de neus van de SEC.’

Vervolgens de oproep voor een onderzoek:

‘Het is tijd voor een volledig congresonderzoek naar de rol van Gensler in een van de grootste financiële fraudes in de Amerikaanse geschiedenis.’

De vermeende banden van Gensler met FTX en voormalig CEO Bankman-Fried kregen veel aandacht online nadat de problemen van FTX aan het licht kwamen.

Monopolie afdwingen via wet

Tom Emmer, politicus namens de Republikeinse partij en iemand die bekend staat als een voorstander van crypto, tweette op 10 november dat ‘aan mijn kantoor meldt dat hij [Gensler] SBF en FTX hielp bij het werken aan juridische mazen om een ​​wettelijk monopolie te verkrijgen.’

Emmer ging niet in op de bron of aard van de rapporten waarnaar hij verwees, maar het lijkt om een bijeenkomst in maart te gaan.

SEC-documenten bevestigen dat Gensler in maart een ontmoeting had met Sam Bankman-Fried en twee andere FTX-medewerkers. Volgens die memo besprak de groep “de unieke risico’s die samenhangen met de bewaring van effecten van digitale activa”. Vier leden van IEX Exchange, dat later financiële steun zou krijgen van FTX, woonden ook de bijeenkomst bij.

Geen toezegging, wel meer regels

Cruciaal is dat de memo van de vergadering melding maakt van ‘voorwaardelijke vrijstelling van geen actie.’

Volgens een verklaring van de SEC uit 2020 is een voorwaardelijke vrijstelling van het niet-handelen ‘een mechanisme dat registranten in staat stelt bepaalde garanties te verkrijgen wanneer hun gedrag een grijs gebied van regulering kan raken, of zelfs technisch verboden kan zijn, maar het beleid niet verhoogt zorgen die ten grondslag liggen aan een bepaalde regel.’

Er is echter geen bewijs dat FTX deze vergoeding heeft gekregen.

Volgens Charles Gasparino, verslaggever van Fox Business, kwam de bijeenkomst neer op een ’45 minuten durende lezing door Gensler,’ die geen beloftes deed en meer openheid eiste van beide beurzen.

Mocht dit waar zijn, dan vallen de puzzelstukjes op hun plek. Sam Bankman-Fried was namelijk groot voorstander van meer regelgeving in de crypto-industrie, tegen de wensen van, tja, van iedereen in de cyrpto-industrie.

Familiebanden met politici

Er zijn ook geruchten dat Sam Bankman-Fried dicht bij anti-crypto politicus Elizabeth Warren staat. Volgens Peter Shea van Stacks, keurde de vader van Bankman-Fried, Joe Bankman, een belastingwet goed die in april 2016 door senator Elizabeth Warren was ingediend.

Zijn moeder, Barbara Fried, heeft de leiding over een politiek actiecomité dat helpt om democratische financiering van bedrijven in Silicon Valley veilig te stellen.

Elon Musk doet ook een duit in het zakje en zegt dat Bankman-Fried een relatie had met Caroline Ellison, CEO van Alameda Research. Alameda is net als FTX opgericht door Bankman-Fried.

De vader van Ellison, Glenn Ellison, was de baas van de Amerikaanse Securities and Exchange-voorzitter Gary Gensler toen Gensler een cursus over Bitcoin gaf aan een universiteit. Dezelfde universiteit waar Bankman-Fried zijn studie volgde.

The post Duizenden willen onderzoek naar rol voorzitter SEC in cryptobeurs FTX appeared first on BLOX | Nieuws.