Een valse Ledger Live app heeft gebruikers van de Microsoft App Store bedrogen en heeft daarbij een aanzienlijk bedrag van $588.000 aan Bitcoin ontvreemd. Cryptocurrency detective ZachXBT heeft de bedrieglijke app, “Ledger Live Web3” genaamd, ontmaskerd. Deze app deed zich voor als de echte Ledger Live interface, die normaal gesproken dient voor het offline beheren van cryptocurrency via Ledger hardware wallets.

Hoe werkt dit?

Hackers creëren een overtuigende kopie van een legitieme app en plaatsen deze in app stores. Wanneer een nietsvermoedende gebruiker de app downloadt en opent, wordt hij of zij gevraagd om inloggegevens of herstelzinnen in te voeren. Zodra deze informatie is ingevoerd, hebben de hackers toegang tot de wallets van de gebruikers en kunnen ze de fondsen overmaken naar hun eigen adressen. Deze specifieke zwendel werd versterkt door de schijnbare legitimiteit van de Microsoft App Store, wat gebruikers een vals gevoel van veiligheid gaf.

De valse “Ledger Live Web3” app stond al sinds 19 oktober was in de Microsoft app store. Op 4 november ontving ZachXBT berichten van slachtoffers en hij beweerde dat Microsoft verantwoordelijk moet worden gehouden voor het toestaan van de neppe app in hun onlinewinkel.

De oplichters hebben tot nu toe 16.8 BTC, wat neerkomt op ongeveer $588.000, verzameld door middel van 38 transacties naar het wallet adres “bc1q…y64q”, blijkt uit gegevens van Blockchain.com. Ze hebben al ongeveer $115.000 van dit bedrag verplaatst door twee transacties, waardoor ze nog steeds in het bezit zijn van ongeveer $473.800 (of 13.5 BTC).

Gevaar geweken?

ZachXBT heeft vastgesteld dat Microsoft de frauduleuze app waarschijnlijk uit zijn app store heeft verwijderd na de ontdekking ervan. De oplichters begonnen hun eerste transactie op 24 oktobe. De meeste van deze transacties vonden plaats na 2 november, met een piektransactie van $81.200 op 4 november.

Het is niet de eerste keer dat een valse Ledger Live app opduikt in de Microsoft app store. Het ondersteuningsteam van Ledger heeft zijn gebruikers via X (voorheen Twitter) al twee keer eerder gewaarschuwd voor een dergelijke neppe app in december en maart.


The post Dringende Waarschuwing: Valse Ledger App Steelt Half Miljoen in Bitcoin! appeared first on Bitcoinmagazine.nl.