De Bitcoin koers kelderde in de nacht van donderdag op vrijdag binnen 10 minuten met 8 procent. Op het moment van schrijven staat de koers van 26.540 dollar op de borden; maar de vraag is natuurlijk waarom we zo hard omlaag vielen. Daar zijn een aantal potentiële redenen voor te verzinnen en die gaan we in dit artikel bespreken.

Elon Musk verkoopt zijn Bitcoin

Het eerste gerucht dat mogelijk kan bijdragen aan de explosieve koersdalingen van Bitcoin is dat het SpaceX van Elon Musk zijn Bitcoin verkocht zou hebben. Net als Tesla kocht SpaceX in 2021 Bitcoin en nu denken mensen op basis van een artikel van de Wall Street Journal dat het ruimtebedrijf op de verkoopknop drukte.

De realiteit is echter dat SpaceX heeft besloten om een afschrijving van 373 miljoen dollar in te boeken op hun Bitcoin. Dat betekent niet direct dat ze die ook daadwerkelijk verkocht hebben. Volgens de Wall Street Journal is wel een deel van de Bitcoin verkocht, maar is niet duidelijk om welke aantallen het precies gaat.

Wat dat betreft lijkt het onlogisch dat de daling het gevolg is van de verkopen van Elon Musk.

Stijgende rentes op de obligatiemarkt

Tina Teng van CMC Markets denkt dat de stijgende rentes op de obligatiemarkt in de Verenigde Staten weleens de oorzaak van de ellende kunnen zijn. Staatsobligaties met een lange looptijd zijn in de Verenigde Staten van Amerika aan een opmars bezig. Dat betekent dat investeerders een relatief hoge rente kunnen krijgen op het vastzetten van hun geld voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar.

Dat maakt het minder aantrekkelijk om in meer risicovolle assets als Bitcoin en aandelen te investeren. Deze rentestijgingen zijn natuurlijk het directe gevolg van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, die bedoeld waren om de inflatie een klap te geven. Nu lijkt Bitcoin daar opnieuw (net als in 2022) last van te krijgen.

Risico vanuit China

Volgens Markus Thielen van Matrixport is de mogelijke devaluatie van de Chinese yaun ook een groot risico voor Bitcoin. Sterker nog, dit zou volgens hem weleens de reden kunnen zijn voor de daling van de Bitcoin koers die we afgelopen nacht zagen.

“Het grootste macro-risico is een potentiële devaluatie van de Chinese yuan, die op het zwakste niveau sinds 2007 handelt”, aldus Thielen. In augustus 2015 devalueerde China de yuan voor het laatste en daarna viel Bitcoin met 23 procent naar beneden in twee weken tijd.

Vervolgens begon een rally die Bitcoin tot 59 procent boven het niveau van voor de devaluatie optilde. Wat dat betreft is er op dit vlak nog hoop.

Stap over naar BLOX, jouw veilige en voordelige alternatief

Eenvoudig, veilig én voordelig traden? Bij BLOX handel je tegen 0,25% transactiekosten en stort je gratis crypto naar je account. Heb jij nog funds op andere platforms staan? Met de gratis overstapservice van BLOX zet je je coins binnen een paar minuten over. Zo bewaar je al je crypto veilig en overzichtelijk op één plek. Ontdek het in de app!


Stap gratis over op BLOX ➜

The post Drie redenen waarom Bitcoin vandaag hard in waarde daalde appeared first on BLOX | Nieuws.