De oprichter van de omstreden stablecoin-uitgever Terra (LUNA), Do Kwon, is gearresteerd in Montenegro na maandenlang op de vlucht te zijn geweest.

Twee arrestaties

Dit meldt het Koreaanse Yonhap News Agency. De voormalige Terra-topman is geïdentificeerd aan de hand van zijn identiteitsbewijs met foto, maar de politie wacht nog op de resultaten van een vingerafdrukscan om zijn identiteit te bevestigen. Een van Kwon’s medewerkers is ook gearresteerd.

Filip Adzic, de minister van Binnenlandse Zaken van Montenegro deelde het nieuws op Twitter.

‘De Montenegrijnse politie heeft een persoon aangehouden die ervan wordt verdacht een van de meest gezochte voortvluchtigen te zijn, de Zuid-Koreaanse burger Do Kwon, mede-oprichter en CEO van het in Singapore gevestigde Terraform Labs,’ zei Adzic.

‘De voormalige ‘cryptocurrency-koning’, die achter verliezen van meer dan 40 miljard dollar zit, werd op de luchthaven van Podgorica vastgehouden met vervalste documenten, en Zuid-Korea, de VS en Singapore eisen hetzelfde. We wachten op officiële bevestiging van identiteit.’

Zuid-Korea en Verenigde Staten willen Kwon

Kwon werd maanden geleden beschuldigd van misdaden door zowel de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) als de Zuid-Koreaanse autoriteiten, omdat hij het vermeende brein zou zijn achter een scam van meerdere miljarden dollars.

De SEC beschuldigt Kwon ervan miljarden dollars illegaal te hebben binnengehaald door investeerders te misleiden over de stabiliteit van Terra’s inmiddels ter ziele gegane algoritmische stablecoin, TerraUSD. Daarnaast zou hij tegen investeerders hebben gelogen dat een populaire Koreaanse app voor mobiele betalingen de blockchain van LUNA gebruikte om transacties af te wikkelen.

Sinds de Zuid-Koreaanse autoriteiten in september vorig jaar een arrestatiebevel tegen Kwon uitvaardigden, was hij op de vlucht. Vorige maand konden ze zijn locatie traceren in Servië, een ander land op de Balkan, wat uiteindelijk leidde tot zijn arrestatie in Montenegro.

Het Terra-ecosysteem stortte in mei 2022 in nadat de eigen activa van het project en de stablecoin tot in wezen nul waren gedaald. Hierdoor werd in slechts een paar dagen bijna 60 miljard dollar weggevaagd.

The post Do Kwon van crypto Terra Luna opgepakt in Montenegro appeared first on BLOX | Nieuws.