Do Kwon, de oprichter van Terra, is voorlopig ontsnapt aan uitlevering. Een Montenegrijnse rechtbank heeft namelijk besloten om een eerdere uitleveringsbeslissing te verwerpen. Dit besluit kwam nadat het Hof van Beroep in Montenegro het eens werd met de argumenten van Kwon’s verdediging.

Beschuldigingen en arrestatie in Montenegro

Do Kwon, de voormalige CEO van Terra, zit momenteel vast in Montenegro. Hij werd daar gearresteerd op beschuldiging van het bezitten van vervalste officiële documenten. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea hebben om zijn uitlevering gevraagd. Zij willen Kwon berechten voor misdaden gerelateerd aan de ineenstorting van zijn crypto-onderneming Terraform Labs in mei 2022, een debacle dat de cryptowereld op zijn grondvesten deed schudden.

Ontzettend veel mensen verloren hun geld door een fout in het mechanisme van Terra. Het wordt Kwon verweten dat hij nalatig heeft gehandeld, en er zouden zelfs bewijzen zijn dat Kwon zich bewust was over wat er speelde.

Situatie Kwon zag er in november somberder uit

In november leek de situatie er somber uit te zien voor Kwon. De Hoge Rechtbank in Podgorica besloot toen dat de juridische voorwaarden voor zijn uitlevering waren vervuld. Echter, Kwon’s verdediging ging in beroep tegen dit besluit, wat uiteindelijk leidde tot de recente verwerping door het Hof van Beroep.

De reden voor de verwerping van de uitlevering is opmerkelijk: de onderzoeksrechter had namelijk Kwon niet gehoord met betrekking tot het Amerikaanse uitleveringsverzoek, een stap die wettelijk vereist is. Deze procedurefout heeft dus een cruciale rol gespeeld in de recente ontwikkelingen waardoor Kwon niet wordt uitgeleverd.

Juridische strijd is voor Kwon nog lang niet voorbij

Hoewel deze beslissing een tijdelijke opluchting kan zijn voor Kwon, is zijn juridische strijd nog lang niet voorbij. Als de rechtbanken uiteindelijk toch besluiten tot zijn uitlevering, ligt de uiteindelijke beslissing bij de Minister van Justitie van Montenegro. Het blijft dus spannend hoe deze zaak zich verder zal ontwikkelen. Het is op dit moment nog niet bekend wat er mogelijk gaat gebeuren.

De zaak rond Do Kwon en Terraform Labs blijft een belangrijk onderwerp van gesprek in de cryptowereld. Zijn arrestatie en de daaropvolgende juridische ontwikkelingen laten zien hoe de cryptowereld steeds meer verweven raakt met internationale wet- en regelgeving. Sinds de ineenstorting van Terra is er steeds meer aandacht voor de regulatie van blockchains en cryptocurrencies. Deze regulatie moet investeerders en gebruikers beschermen tegen de gevaren en risico’s.

The post Do Kwon ontsnapt voor nu aan uitlevering aan de Verenigde Staten appeared first on BLOX | Nieuws.