Wat kan je deze week van de cryptomarkt verwachten? Hopelijk gaan de Bitcoin en altcoin koersen weer net zo los als vorige week, toen liepen ze gezamenlijk de polonaise om flinke stijgingen te vieren.

Markten zijn vandaag gesloten

We beginnen de week met nieuws uit de Verenigde Staten. Vandaag zijn de markten voor aandelen en obligaties gesloten. Dat komt natuurlijk door carnavalsmaandag, de grote Amerikaanse exchanges weten dat ze flink wat liquiditeit missen uit het zuiden van Nederland.

Zonder gekheid, vandaag wordt Presidents Day gevierd in de VS en dat is een nationale feestdag. Je kan dit vergelijken met Koningsdag, maar in plaats van koekhappen en bier drinken, sluiten de beurzen een dagje.

Morgen gaan de Amerikaanse aandelenbeurzen weer op het gebruikelijke tijdstip open. In Nederland betekent dit dat de handel start om 15.30 uur en de beurs sluit om 22.00 uur. 

Kwartaalcijfers beursgenoteerde bedrijven

Niet alleen gaan de Amerikaanse beurzen morgen weer open, vanaf dinsdag zullen deze week kwartaalcijfers worden gedeeld van Q4 2022. Het zijn vooral de grote detailhandelketers die voor beweging op de aandelenmarkten kunnen zorgen.

Als een bedrijf gezonde cijfers kan overleggen, dan stijgen koersen veelal, maar stel dat een groot bedrijf als Amazon negatief nieuws brengt, dan kan dat een domper zijn op de hele markt.

Je zou kunnen stellen dat dit niets met Bitcoin te maken heeft. De cryptomarkt heeft de afgelopen weken steeds meer afstand gedaan van de correlatie met aandelenindex S&P 500 en de dollar index.

Toch blijft het belangrijk om naar het monetaire beleid van de Amerikaanse Centrale Bank te kijken, grote beslissingen zullen impact kunnen blijven hebben op de Bitcoin koers.

Wat doet rente Centrale Bank?

Op woensdag 22 februari is het volgende belangrijke evenement, de FOMC-notulen. Dit is een commissie van de Amerikaanse Centrale Bank die gaan over de hoogte van de rente. In de notulen staan diepgaande inzichten van de economische en financiële omstandigheden die de rentestemming hebben beïnvloed.

Investeerders zullen deze keer waarschijnlijk extra goed opletten, aangezien vorige week verschillende medewerkers van de FED zeiden dat de rentebeslissing niet unaniem was en dat ze een verhoging van 50 basispunten steunden. Daarnaast werd de inflatie vorige week naar boven bijgesteld.

Op basis van deze negatieve data suggereren sommigen dat de Fed de notulen zou kunnen gebruiken om enkele stiekeme correcties door te voeren. Als de rente hoger wordt dan de markt verwacht, dan kan dit de markten doen dalen.

Daarnaast zei voorzitter Jerome Powell dat ze inzicht zullen geven over wanneer ze stoppen met het verhogen van de rente.

Als het je puur om de prijs te doen is, dan zijn deze notulen belangrijk om te checken of de FED agressief blijft, of zelfs nog agressiever de rente zal verhogen. Als dat zo is, zal de correlatie tussen Bitcoin en de dollar index op de proef worden gesteld.

Inflatie persoonlijke consumptie

De week wordt vrijdag afgesloten (duhh) met de PCE-prijsindex. Dit is de favoriete index van de FED om de inflatie te meten. De PCE-prijsindex geeft persoonlijke consumptie-uitgaven weer en dit komt volgens de FED dichter bij de inflatie dan de consumentenprijsindex (CPI).

De voedsel- en energieprijzen worden niet meegenomen in de PCE omdat deze te volatiel en seizoensgebonden zijn. Als deze index boven verwachting uitkomt, dan kan dit voor paniek op de markten zorgen, want dit vergroot de kans op een hogere rente.

Kortom, het wordt weer een leuke week, met veel nieuws uit de Verenigde Staten.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Dit zijn de belangrijkste dagen voor Bitcoin deze week appeared first on BLOX | Nieuws.