Crypto en blockchain hebben een wilde geschiedenis, maar volgens het IMF is het tijd om deze digitale wildernis te temmen. In een toespraak tijdens een internationale conferentie over digitaal geld in Seoul, Zuid-Korea, benadrukte de IMF-directeur Kristalina Georgieva de risico’s en kansen van crypto-activa. Lees verder om te ontdekken waarom het IMF oproept tot meer regulering en wat dit betekent voor de crypto-industrie.

Verleden: De wilde crypto-western

Het verhaal begint in een tijdperk dat doet denken aan het Wilde Westen, met crypto-activa die zonder onderliggende waarde en volatiliteit op de financiële markt terechtkwamen. Velen verloren geld door de onstabiele aard van deze activa en het gebrek aan regelgeving. Zonder duidelijke wetshandhaving en regulering was het een broeinest van crashes en criminele activiteiten, waaronder grootschalig witwassen.

Toekomst: De dreiging van crypto voor financiële stabiliteit

Terwijl crypto-activa steeds populairder worden, waarschuwt het IMF voor de mogelijke bedreiging die ze vormen voor de financiële stabiliteit. De wijdverbreide acceptatie van crypto kan het macrofinanciële evenwicht verstoren. De crypto-adoptie in opkomende markten zoals India, Nigeria en Vietnam groeit snel, wat tot gevolg heeft dat crypto-activa in plaats van nationale valuta worden gebruikt. Dit kan de uitvoering van het monetair beleid ondermijnen en problemen veroorzaken bij het innen van belastingen, wat gevolgen kan hebben voor de fiscale duurzaamheid.

Heden: De oproep voor regelgeving

Om de risico’s van crypto-activa te beteugelen, roept het IMF op tot wereldwijde regulering. Het pleit voor duidelijke wetgeving, antiwitwasmaatregelen en belastingregels voor crypto-activa. Daarnaast benadrukt het IMF de noodzaak van een sterke juridische basis voor het classificeren van crypto-activa. Landen implementeren deze aanbevelingen in wetgeving en beleid om de risico’s te beheersen.

Conclusie: Regelgeving als leidraad voor de toekomst

Het IMF vergelijkt de regels en infrastructuur voor crypto met het Koreaanse schriftsysteem Hangul, dat eenvoudig, efficiënt en effectief is. Het IMF roept op tot het ontwikkelen van regels en infrastructuur die net zo verstandig en vooruitziend zijn als Hangul, om een efficiënt en veilig internationaal monetair systeem te garanderen.

Crypto kan niet langer ongereguleerd blijven, en deze oproep tot actie door het IMF kan de weg vrijmaken voor een meer gestructureerde en veilige crypto-industrie.

The post Dit is wat het IMF voorspelt over de toekomst van crypto appeared first on BLOX | Nieuws.