Sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX vorig jaar, is de waarde van USDT niet zo hard afgeweken van 1 dollar. Wat is er aan de hand en waarom is dit bijzonder?

Waarde USDT van Tether is normaal 1 dollar

USDT is de dollar stablecoin van Tether. Deze crypto probeert op allerlei manieren om 1 dollar waard te blijven. Dat maakt de crypto ook zo populair in BLOX, want hiermee kunnen traders speculeren op de dollar ten opzichte van de euro. Koop je USDT? Dan zeg je hier eigenlijk mee dat je verwacht dat de euro daalt.

Op het moment dat USDT even geen 1 dollar waard is, dan spreek je van depegging. Een peg is eigenlijk een pin of een kapstok, en in dit geval is 1 dollar de pin waar de van USDT om draait.

Veel USDT ingewisseld voor dollars

Bij eerdere depeggings daalde de marktkapitalisatie van Tether aanzienlijk, aangezien de aflossingen toenamen. Dit gebeurt als een gebruiker zijn USDT bij Tether inlevert om hier weer normale dollars voor terug te krijgen. Op 7 augustus werd het hoogste bedrag aan USDT ingewisseld sinds november 2022.

Dit lijkt te komen door de rapportage van Tether over het tweede kwartaal. Deze kwam twee weken geleden uit en hierin staat dat Tether meer dan 1 miljard dollar winst heeft gemaakt. In het rapport staat ook wat Tether in kas heeft om die 1 dollarwaarde van USDT te waarborgen.

Tether heeft veel kortlopende staatsobligaties

Zo hebben ze 72,5 miljard dollar aan Amerikaanse T-bills. Dit zijn staatsobligaties met een looptijd van één jaar of minder. Ze worden uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van Financiën en worden beschouwd als een van de veiligste beleggingen ter wereld. T-bills worden verkocht met een korting op hun nominale waarde en worden aan het einde van de looptijd voor de nominale waarde terugbetaald.

Maar hun blootstelling aan deze obligaties is groter dan heel Australië, heel Mexico en zelfs meer dan de Verenigd Arabische Emiraten. Zo’n concentratie kan fataal zijn als er iets gebeurt met de dollar of de VS.

Tether bezit ook ~8,5% van zijn totale activa in Bitcoin, edele metalen en andere investeringen in energieproductie.

Begin is er bij Tether, maar mag nog transparanter

Veel sceptici twijfelen echter of Tether wel echt alle uitstaande USDT kunnen omwisselen naar dollars. Anderen beschuldigen hen van roofzuchtige tactieken. Dat kan allemaal waar zijn, je krijgt niet voor niets meer dan 1 miljard winst in een kwartaal.

Het feit dat Tether dit soort kwartaalanalyses deelt, getuigt van enige transparantie. Uiteraard niet vrijwillig, dit is onder druk van wetgevers. Ook het inwisselmechanisme van USDT is niet volledig transparant; het werkt echter op een zeer geconcentreerde manier, waarbij de meeste aflossingen afkomstig zijn van een paar grote wallets.

The post Dit is waarom USDT daalt, en hoe jij hier van kan profiteren appeared first on BLOX | Nieuws.