Volg het geld. Dat is dé manier om te achterhalen hoe grote investeerders over de markt denken. Afgelopen week liet het geld van deze investeerdersgroep zien dat ze geen vertrouwen hebben in Bitcoin op de korte termijn, door veelal shortposities in te nemen.

Nieuw geld in crypto voor shortposities

Dit is de bevinding van CoinShares. Zij schrijven elke week Digital Asset Fund Flows Weekly Report, een rapportage over de cryptomarkt. De belangrijkste bevinding is dat er een relatief klein bedrag uit crypto gehaald is door grote investeerders, maar dat nieuw geld voornamelijk voor shortposities wordt gebruikt.

CoinShares over bovenstaande grafiek:

‘Beleggingsproducten voor digitale activa kenden een kleine uitstroom van in totaal 1,8 miljoen dollar. Dit maskeert een breder negatief sentiment, aangezien de grootste instroom naar short beleggingsproducten ging.’

Time-out. Voor we verder gaan is het handig als we uitleggen wat shortposities zijn.

Wat betekent een short op Bitcoin?

Bij de meeste investeringen zoals Bitcoin, aandelen of grondstoffen is het namelijk mogelijk om te gokken op een koersdaling (short) of een koersstijging (long). Zo’n gok wordt aangenomen via een contract. Al deze contracten worden samen de futuresmarkt genoemd, omdat er gehandeld wordt met de toekomst.

Veel investeerders verwachten dat de koersstijging van dit jaar niet kan blijven aanhouden. Zij openen een contract met een exchange waarin staat dat ze short op Bitcoin gaan.

Als je short gaat dan verkoop je jouw bitcoin tegen de marktwaarde. Later hoop je hetzelfde aantal Bitcoins terug te kopen voor een lagere prijs. Als de koers werkelijk daalt dan hebben deze investeerders dus meer Bitcoin voor hetzelfde geld.

Stijgt de koers echter? Dan wordt of je positie gesloten en ben je alles kwijt, of je moet bewijzen dat je genoeg liquide middelen hebt om Bitcoin te kunnen kopen tegen een hogere koers als waar je het contract voor bent aangegaan. Dat doe je door een onderpand te storten. Als het onderpand niet meer toereikend is dan wordt de positie automatisch gesloten en is de investeerder alles kwijt, dit wordt een liquidatie genoemd.

Terug naar afgelopen week en het gedrag van de grote investeerders.

Gedrag van Amerikaanse investeerders

In totaal was er een uitstroom van 11,7 miljoen dollar op de futuresmarkt van Bitcoin. Tegelijkertijd was er een instroom van 9,9 miljoen dollar op shortproducten. Netto blijft er dus 1,8 miljoen dollar aan uitstroom over.

Belangrijk is dat CoinShares alleen naar de Amerikaanse markt heeft gekeken, vandaar dat de prijzen in dollars zijn.

Waarom investeerders geen vertrouwen hebben in Bitcoin

Als investeerders een shortpositie openen gokken ze dus op een lagere Bitcoin koers in de toekomst, ofwel ze hebben weinig vertrouwen in de markt. Maar waar komt dit wantrouwen vandaan?

CoinShares zegt hierover:

‘Bitcoin zag voor de derde achtereenvolgende week een uitstroom, dit keer van in totaal 11,7 miljoen dollar, terwijl shorts op Bitcoin een instroom van in totaal 9,9 miljoen dollar zag. We geloven dat deze reactie de zenuwen onder Amerikaanse beleggers weerspiegelt, ingegeven door de recente beter dan verwachte macrocijfers, maar ook de gevoeligheid voor het regelgevende optreden in de VS benadrukt.’

Ze geven dus twee redenen, de eerste is dat de data over de economie beter is dan verwacht. Dat kan ervoor zorgen dat de dollar sterker wordt (lees: meer waard tegenover andere valuta). Historisch gezien vaart Bitcoin niet goed bij een sterke dollar. Er is een soort omgekeerde correlatie tussen die twee.

De tweede reden is dat Amerikaanse overheidsinstanties de aanval hebben geopend op cryptobedrijven. Na de val van FTX, waardoor miljoenen Amerikanen geld hebben verloren, is dit een logische politieke reactie.

Voordeel van shortposities op Bitcoin

Gokken op een toekomstige Bitcoin koers kent uiteraard grote risico’s. Wij raden het absoluut niet aan en bieden dit daarom ook niet aan op BLOX. Naast de risico’s, er zijn ook voordelen. Een hiervan is de mogelijkheid op een short squeeze.

Als de koers juist stijgt, dan worden short posities gesloten en moeten deze investeerders Bitcoin tegen een hogere prijs kopen. Dit zorgt voor een kleine koersstijging, waardoor meer investeerders hun shortposities moeten sluiten en weer Bitcoin moeten kopen. De koers stijgt weer ietsjes en meer contracten worden geliquideerd.

Short posities worden als een citroen uitgeknepen en dit fenomeen wordt een short squeeze genoemd.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Dit is waarom grote investeerders verwachten dat Bitcoin daalt deze week appeared first on BLOX | Nieuws.