De bitcoin koers blijft verbazen en handelt op het moment van schrijven weer boven de 44.000 dollar. Dat lijkt allemaal het gevolg van de hype omtrent de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten, die op het punt van lanceren zouden staan. De onderstaande grafiek leert ons echter dat het nog VEEL te vroeg is om al over een “zachte landing” en een nieuwe bullmarkt te spreken voor bitcoin en de rest van de financiële markt.

Wat is het gevaar voor bitcoin?

Wat we hier zien is dat het grootste deel van de schulden in de Verenigde Staten zijn geboren in het tijdperk van de extreem lage rentes (groene vlak in de grafiek).

Vanaf maart 2022 hebben we de meest agressieve rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank in de recente geschiedenis gezien… Veel mensen hadden op basis daarvan al een recessie verwacht, maar daar is tot op heden nog geen sprake van.

Waarom?

Omdat veel bedrijven hun schulden, die afgesloten zijn in de groene box, nog niet hebben MOETEN herfinancieren. Met andere woorden, ze profiteren nu nog van de extreem lage rentes. Vrijwel de volledige Amerikaanse economie draait momenteel nog op de lage rentes.

Hoe langer deze situatie duurt, hoe meer partijen uiteindelijk wel MOETEN oversluiten op de hogere rentes. Voor nu is de verwachting dat de rente volgend jaar naar de onderkant van het blauwe vlak in de grafiek daalt…

Om de economie veilig te stellen moet de rente echter naar het RODE vlak dalen. Dat zou betekenen dat de Amerikaanse centrale bank VEEL MEER renteverlagingen moet doorvoeren om ellende te voorkomen.

Wat is de les?

De les is dat het nog te vroeg is om al te spreken over een nieuwe bullmarkt. Een recessie ligt nog altijd op de loer. De Amerikaanse economie draait momenteel nog op de rentes van het tijdperk 2008-2022, maar daar komt de komende maanden verandering in…

Dan moet de Amerikaanse centrale bank snel handelen.

Op de korte termijn kan dat pijnlijk worden voor de bitcoin koers (een recessie is nooit goed voor risico-assets), maar op de lange termijn zal een nieuwe periode van extreem lage rentes juist goed zijn voor bitcoin.


The post Dit is een GIGANTISCH probleem voor de bitcoin koers appeared first on Bitcoinmagazine.nl.