Het Amerikaanse techbedrijf MicroStrategy maakte de afgelopen jaren naam door miljarden te investeren in Bitcoin. Maar nu de Bitcoin koers flink gedaald is, lijkt de strategie van MicroStrategy een verliezende strategie.

Verlies als je verkoopt

MicroStrategy Inc heeft naar verluidt 1,8 miljard dollar verlies geleden door te investeren in Bitcoin. Maar een oude wijshied luidt: het is pas verlies als je verkoopt. En vooralsnog houden ze de Bitcoins vast.

Het softwarebedrijf en zijn dochterondernemingen bezitten 130.000 Bitcoin, ter waarde van ongeveer 2,2 miljard dollar tegen de huidige BTC koers. MicroStrategy koopt sinds halverwege 2020 Bitcoins en heeft al bijna 4 miljard dollar uitgegeven. De gemiddelde inkoopprijs is 30.369 dollar.

De investering van MicroStrategy lijkt zo dus 1,8 miljard in de min te staan. Hopelijk hebben ze niets bij FTX bewaard.

Daarom… nooit verkopen!

De oud-directeur van het bedrijf, Michael Saylor, zegt dat MicroStrategy nooit Bitcoin zal verkopen. Dat betekent dat ze op papier verlies lijden tot Bitcoin weer stijgt, of ze hun gemiddeld inkoopprijs verlagen door laag in te kopen.

Daarnaast is MicroStrategy zelf ook minder waard geworden. Doordat ze Bitcoins op hun balans hebben staan, Bovendien boekte het bedrijf een bijzondere waardevermindering van 917,8 miljoen USD nadat het eerder dit jaar verliezen had gemeld in verband met de prijsdaling van Bitcoin.

Aandelen MicroStrategy in dollar en Bitcoin

De dollarwaarde van de aandelen van MicroStrategy zijn sinds begin dit jaar gedaald. Dat wordt weergegeven met de blauwe lijn in onderstaande grafiek. Maar stel dat je de waarde van de aandelen in Bitcoin zou uitdrukken, dan is MicroStrategy gestegen.

De oranje lijn laat dus eigenlijk zien dat je dit jaar beter aandelen van MicroStrategy, dan Bitcoin kan vasthouden.

Bitcoin beter dan goud en dollar

Het bedrijf begon in 2020 met het kopen van Bitcoin. CEO Michael Saylor was onvermurwbaar dat Bitcoin aanhouden minder risicovol is dan contant geld of goud.

‘In een expansieve, monetaire omgeving wil je schaarse activa,’ zei Saylor in februari 2021. ‘Het schaarste bezit ter wereld is Bitcoin. Het is digitaal goud.’

In juni 2022 ontkende Saylor dat MicroStrategy een margestorting had ontvangen voor een lening met bitcoin-collateral van 205 miljoen dollar bij Silvergate Capital.

Wat is een margestorting?

Een margestorting vindt plaats wanneer een belegger geld leent om te handelen dat een veelvoud is van de inleg. Je legt onderpand in om tegen te lenen en dat wordt marge genoemd. Als de waarde van de marge onder een bepaalde drempel daalt, moet de belegger extra geld betalen om de transactie open te houden.

Saylor zei dat het bedrijf genoeg Bitcoin had om de lening gedekt te houden, tenzij de koers van Bitcoin onder de 3.500 dollar zakt.

FTX goed en slecht

Saylor zei donderdag 10 november 2022 tegen CNBC dat de recente ineenstorting van FTX zowel een zegen is voor Bitcoin als verwoestend voor de cryptocurrency-industrie. In tegenstelling tot tokens op beurzen, is Bitcoin iets dat in eigen beheer kan worden gehouden, betoogde hij.

Hij is van mening dat regelgevers duidelijke richtlijnen moeten geven over hoe ‘een digitale beveiliging, een digitale valuta, een digitale token en uw digitale beurs’ moeten worden geregistreerd.

The post Dit bedrijf gokte op Bitcoin, maar staat nu 1,8 miljard in de min appeared first on BLOX | Nieuws.