De metaverse is zonder twijfel een van de populairste termen van de afgelopen jaren. Eind 2021 veranderde het moederbedrijf van Facebook zijn naam zelfs van Facebook, Inc. naar Meta Platforms, Inc., om te laten zien waar hun ambitie ligt.

Toch is de populariteit van de metaverse sindsdien eigenlijk alleen maar afgenomen. Sterker nog, sinds de omdoping van Facebook naar Meta is de waarde van het bedrijf met meer dan 650 miljard dollar gedaald.

In 2023 horen we nog maar weinig over de metaverse. De eerste vergelijkingen met de 3D-tv zijn zelfs al gemaakt: In theorie een fantastisch idee, maar in praktijk misschien minder. Ook Disney is tot deze realisatie gekomen.

Disney schrapt metaverse afdeling

Als onderdeel van een besparingsplan van 5,5 miljard dollar, ontslaat Disney in totaal zo’n 7000 werknemers. Hiervan behoorden er 50 werknemers tot de metaverse afdeling, die nu in zijn geheel gesloten wordt.

Een veelbesproken gebruiksscenario voor de metaverse, is die voor entertainment. In plaats van rustig op de bank een film of serie kijken, zouden metaverse-toepassingen het mogelijk kunnen maken om onderdeel te worden van de actie. Disney noemde het “interactief storytelling” toen het een jaar geleden zijn metaverse afdeling in het leven riep.

Het schrappen van deze afdeling lijkt een logische zet nu het bedrijf kosten wil besparen. Metaverse-toepassingen zijn nu niet heel gewild, en gezien de omvang van de metaverse afdeling waren de plannen toch nog niet al te groots.

Is er nog een toekomst voor de metaverse?

Er worden jaarlijks miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de metaverse, alleen al door Meta (Facebook). Hoewel de interesse en de vraag naar metaverse-toepassingen nu in een flinke dip zitten, hoeft dat niet blijvend te zijn. De verleiding is vaak groot om bij een terugslag van een nieuwe technologie te roepen dat het niks wordt.

Het concept van de metaverse is nog heel nieuw en het is nog lang niet bekend wat er allemaal mee mogelijk zal zijn. Of het even groot zal worden als het internet weten we niet, maar we zullen ongetwijfeld nog veel gaan horen van de metaverse. Misschien onder een andere naam, of met een andere insteek. Maar het concept van interactie met de digitale wereld zal zich blijven ontwikkelen.

The post Disney stop met metaverse, wat is de toekomst? appeared first on BLOX | Nieuws.