Brazilië: het land van de Amazone, carnaval, vleesexport en sinds kort ook bitcoin. Het Zuid-Amerikaanse land houdt zich steeds meer bezig met innovatie binnen de crypto-sfeer. En deze sector kan nog meer ontwikkelingen meemaken nadat de directeur van de centrale bank, Fabio Araujo, heeft gezegd dat bitcoin “een financiële innovatie is”.

Adoptie in Brazilië viert hoogtij

Het is niet eens een week geleden dat wij een artikel schreven over de bitcoin adoptie in Brazilië. Het land is namelijk voor 84% op de hoogte van de cryptowereld. Daarnaast heeft een Braziliaanse bank – die crypto introduceerde aan hun klanten – binnen één maand maar liefst 1 miljoen nieuwe gebruikers erbij gekregen. Het lijkt er dus op dat het land steeds meer richting de cryptomarkt beweegt.

Wellicht gaat het land zelfs zo ver om bitcoin aan te nemen als wettig betaalmiddel. En nadat de directeur van de centrale bank bitcoin een financiële innovatie noemt, kan het dan nog wel fout gaan? Zo’n positief compliment over bitcoin zou je niet zo snel verwachten van een centrale bank.

Al 10 jaar geleden begonnen met onderzoeken

Het is interessant dat de directeur vertelde dat de centrale bank al meer dan tien jaar geleden is begonnen met het onderzoeken van de eigenschappen van bitcoin. Dit zou betekenen dat zij bitcoin al onderzochten toen de munt 3 jaar oud was. Destijds was de koers van BTC tussen de 2,20 en 10 dollar.

Dus moet je eens nagaan hoeveel fomo deze onderzoekers nu moeten hebben (of juist niet). Als zij goed onderzochten, hebben ze misschien een klein beetje in hun portfolio.

“We begonnen dit [onderzoek] te versnellen in 2009, met de lancering van bitcoin en gedistribueerde database-technologie die de oprichting van Web3 vergemakkelijkt. De bitcoin applicatie brengt de Proof-of-Work (PoW) oplossing, die fundamenteel is voor de diensten die Web3, aan de bevolking brengt,” zei hij.

Ondanks de positiviteit van Araujom, vertelde hij wel dat hij uitsluit dat bitcoin als munteenheid wordt gebruikt. Hij vindt de volatiliteit van de cryptomarkt een groot nadeel van deze niche.

Een ‘eigen crypto’ van Brazilië ( in samenwerking met Stellar)

Toch vond de directeur dat er in dit geval behoefte is aan een digitale munt van de centrale bank; een CBDC (Central Bank Digital Currency). Dit is een munt die gelijk blijft aan de euro, dollar, real of een andere fiat-munt. Het zou volgens de directeur de volatiliteit wegnemen en het kan zo werken als een betalingsoplossing.

“Ook al maakt CBDC gebruik van de technologie die crypto ondersteunt, CBDC is geen ‘echte crypto’. De CBDC is een uitdrukking van de real binnen de omgeving waarin cryptocurrency’s opereren, op dezelfde manier waarop de real niet concurreert met beursgenoteerde activa,” voegde hij eraan toe.

Araujo bevestigde dat de instelling de CBDC onderzoekt, met tastbare resultaten die naar verwachting in 2024 naar buiten zullen komen. Daarnaast is het interessant om te weten dat de Braziliaanse CBDC in samenwerking met Sterrar (XLM) wordt gemaakt.

De directeur meldt dat een proefproject waarschijnlijk in 2023 klaar zal zijn, terwijl dit eerst in de tweede helft van 2022 zou gebeuren. Maarja, dit soort vertragingen zijn inmiddels niet meer opmerkelijk bij crypto.

The post Directeur Braziliaanse centrale bank: ‘Bitcoin is een financiële innovatie’ appeared first on BTC Direct | Nieuws.