Ethereum onderging op 5 augustus 2021 een upgrade die het platform voorgoed zou veranderen. Het ging om de London hard fork, waar ook Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559 in verstopt zat. Dit voorstel introduceerde een nieuwe structuur voor transacties en het verbranden van een deel van de transactiekosten.

De digitale brandstapel

Sinds deze upgrade eindigde er al ruim 3,46 miljoen Ethereum op de digitale brandstapel die met EIP-1559 is geïntroduceerd. Tegen de huidige koersen gaat dat om een waarde van ongeveer 6,68 miljard dollar.

Zonder EIP-1559 zouden deze Ethers nog gewoon op de markt zijn. Wat dat betreft kunnen we stellen dat EIP-1559 een extreem positieve ontwikkeling voor de Ethereum koers is geweest.

Gemiddeld gingen er maandelijks 146.000 Ethers op de brandstapel, zo blijkt uit data van Dune Analytics. Die 6,68 miljard dollar aan verbrandde Ethers zouden genoeg zijn om ongeveer 19.085 huizen ter waarde van 350.000 dollar te kopen.

Inflatie Ethereum (voor en na The Merge) en Bitcoin. Bron: ultrasound.money

Mede dankzij EIP-1559 is Ethereum op dit moment deflatoir, wat betekent dat het aantal Ethers langzaam daalt. Bitcoin kent bijvoorbeeld nog een inflatie van ongeveer 1,7 procent.

Overstap naar Proof-of-Stake

Dat er op het netwerk van Ethereum sprake is van deflatie hebben we ook ‘te danken’ aan de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Waar er bij Proof-of-Work nog behoorlijk veel Ethers werden betaald aan miners om het netwerk te beveiligen, is die uitgifte na de overstap naar Proof-of-Stake behoorlijk verlaagd.

Als The Merge, zoals we de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake noemen, niet had plaatsgevonden, dan waren er op dit moment 6,5 miljoen Ethereum extra in omloop geweest.

Wat dat betreft is het nogal verrassend dat Ethereum geen grotere inhaalslag op Bitcoin heeft gemaakt qua koers. Het verschil is redelijk gelijk gebleven en de afgelopen periode zelfs gegroeid.

Kun je nagaan wat er was gebeur als Ethereum EIP-1559 en The Merge niet had gehad. Dan had het er nu waarschijnlijk een stuk minder florisant voorgestaan. Op het moment van schrijven tikt Ethereum binnen op een koers van 1.915 dollar, waarmee voor de afgelopen 24 uur een daling van 0,90 procent op de borden staat.

The post Digitale brandstapel vernietigde al meer dan 3,46 miljoen Ethereum appeared first on BLOX | Nieuws.