Een 21-jarige Fransman is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf in Casablanca. Dit kreeg hij opgelegd vanwege betrokkenheid bij een cryptoscam. De man werd beschuldigd van oplichting door een Française en een Marokkaan. Zij beweerden dat hij hen had bedrogen bij de aankoop van luxe auto’s en horloges.

Ferarri-auto

Op woensdag bevestigde het Hof van Beroep in Casablanca de opgelegde straf en beval tevens dat de veroordeelde de slachtoffers van zijn oplichtingspraktijken moet compenseren. Sinds december 2021 zit de beklaagde al vast. Volgens zijn advocaat, Mohamed Aghanaj, nadert het einde van zijn straf bijna.

De rechtszaak tegen de Fransman kwam voort uit klachten die door de autoriteiten waren ontvangen. Een Française die in Casablanca woonde, beweerde dat hij haar een Ferrari-auto had verkocht voor een bedrag van 400.000 euro in bitcoin. Een andere persoon beschuldigde hem ervan dat hij hem had bedrogen bij de aankoop van drie luxe horloges door middel van een ongedekte cheque.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de veroordeelde een vergoeding van 40.000 MAD (4.000 euro) aan de eigenaar van de horloges moet betalen, evenals een boete van 3,4 miljoen euro aan de douaneautoriteiten. Volgens Aghanaj heeft de man bijna zijn volledige straf, inclusief de schadevergoeding, uitgezeten. “Hij heeft nog ongeveer een maand en een paar dagen in de gevangenis te gaan”, aldus de advocaat.

De vader van de veroordeelde beweerde dat zijn zoon aanvankelijk naar Marokko was gekomen om een project op te zetten voor de oprichting van een neobank in Afrika.

Snelst groeiende cryptomarkt van Noord-Afrika

Hoewel de handel in cryptocurrency verboden is in Marokko, blijft het land de snelst groeiende cryptomarkt van Noord-Afrika. Om deze reden heeft de centrale bank van Marokko, Bank Al-Maghrib (BAM), in december aangekondigd dat ze werkt aan een wetsontwerp om de cryptomarkt in het land te reguleren.

Ondanks de groeiende populariteit van cryptocurrency blijven oplichting en fraude een punt van zorg binnen de cryptomarkt. Vooral vanwege het aantal pump-and-dump-regelingen en frauduleuze betalingen die de afgelopen jaren in digitale ruimtes hebben plaatsgevonden.

The post Deze Fransman is veroordeeld tot gevangenisstraf in Marokko vanwege cryptoscam appeared first on BLOX | Nieuws.