Welkom bij onze liveblog van de Bitcoin halvering! Dit cruciale moment, dat eens in de vier jaar plaatsvindt, halveert de beloning voor Bitcoin-miners en heeft potentieel grote gevolgen voor de prijs en de gehele crypto-markt. Blijf op de hoogte terwijl we de ontwikkelingen op de voet volgen, met realtime-updates en deskundige analyses. Mis niets van deze spannende gebeurtenis die de toekomst van Bitcoin en zijn impact op de wereldwijde financiën kan vormgeven.

  • 19 april 2024  –  9:38 uur

    • 15 uur tot de volgende Bitcoin-halvering! #BitcoinHalvering2024

 

  • 19 april 2024  –  9:57 uur

    • Bij de vorige Bitcoin halveringen zagen we opmerkelijke prijsstijgingen binnen een jaar na het evenement. In 2012 daalde de beloning naar $ 12, waarna de prijs steeg naar $ 1056. In 2016 gebeurde iets vergelijkbaars: van $ 665 naar $ 2528. De recentste halvering in 2020 toonde een stijging van $ 8700 naar $ 69000. Nu, in 2024, vindt de halvering plaats bij een prijs van ongeveer $ 62000. Wat zal het komende jaar brengen? Blijf ons volgen voor updates en diepgaande analyses.

Bitcoin halvering is een vooraf geprogrammeerd evenement dat ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, waarbij de beloning voor het minen van bitcoins halveert. Dit heeft directe gevolgen voor de hoeveelheid nieuwe bitcoins die op de markt komen, omdat de beloning voor mijnwerkers afneemt. Er zijn slechts 21 miljoen bitcoins die ooit zullen bestaan, en meer dan 19,5 miljoen zijn al gemijnd. Dit beperkte aanbod is een van de kenmerken die de prijs van bitcoin beïnvloeden. Als de vraag gelijk blijft of sneller stijgt dan het aanbod, kunnen de prijzen stijgen als gevolg van deze beperkte uitvoer.

De Impact van halvering op de prijs van Bitcoin

Elke eerdere halvering van Bitcoin resulteerde in wisselende prijsreacties in de eerste maanden, maar de prijs steeg aanzienlijk binnen een jaar na de gebeurtenis. Zo steeg na de halvering in mei 2020 de prijs van Bitcoin bijna zevenvoudig binnen een jaar. Hoewel deze historische resultaten indrukwekkend zijn, is het belangrijk om te erkennen dat eerdere prestaties geen garantie bieden voor toekomstige resultaten. De vraag naar spot bitcoin ETF’s, samen met de ‘aanbodschok’ veroorzaakt door de halvering, kan de prijs verder stimuleren, met projecties tot $ 400.000.

Uitdagingen voor mijnwerkers

Mijnwerkers staan voor de uitdaging om de afname van beloningen te compenseren, terwijl ze de operationele kosten beheersen. Voorbereide mijnwerkers hebben mogelijk al geïnvesteerd in energie-efficiëntie of extra kapitaal verworven. Mijnwerkers die hierin achterblijven, kunnen echter operationele problemen ondervinden, wat kan leiden tot consolidatie binnen de sector. Dit fenomeen is vooral zichtbaar na de significante marktcrash in de cryptosector in 2022.

Milieu-impact

De milieu-impact van bitcoin halvering is nog steeds enigszins onzeker, hoewel bekend is dat crypto-mining veel energie verbruikt. Onderzoek van de United Nations University toont aan dat de koolstofvoetafdruk van bitcoin-mining significant is. Er is een toenemende druk om over te stappen op schonere energiebronnen, vooral van regelgevers wereldwijd die oproepen tot klimaatbescherming.

De komende bitcoin halvering vormt een cruciaal moment voor de cryptomarkt. Hoewel het potentieel grote financiële voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor zowel mijnwerkers als de bredere gemeenschap, inclusief zorgen over de milieu-impact. Investeerders en deelnemers in de crypto-industrie moeten deze ontwikkelingen nauwlettend volgen, terwijl ze zich voorbereiden op de mogelijke economische en ecologische gevolgen.

 

 


The post De vierde Bitcoin-halvering (LIVE) appeared first on Bitcoinmagazine.nl.