Een nieuw rapport van de Verenigde Naties geeft een interessant inzicht in de cryptomarkt van vandaag. De VN publiceerde dit omdat de organisatie zich zorgen maakt over het tekort aan regulering, aangezien dit in veel landen nog niet aan de orde is. Dit terwijl crypto overal volop wordt geadopteerd.

Crypto is een risico

De Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) heeft een nieuwe beleidsnota uitgebracht over crypto. Hieruit blijkt dat er bijna in elk land wel crypto investeerders zitten. Dit komt volgens het onderzoek vooral door de coronacrisis, een tijd waarin veel mensen de weg naar crypto vonden.

‘Het wereldwijde gebruik van cryptocurrencies nam exponentieel toe tijdens de coronavirus
(COVID-19) pandemie. Dergelijke particuliere digitale munteenheden zijn vooral in ontwikkelingslanden wijdverbreid, wat aanzienlijke risico’s en kosten met zich meebrengt voor
nationale monetaire soevereiniteit, beleidsruimte en macro-economische stabiliteit.’

Ooit van cryptoïsering gehoord?

Het is dus niet altijd even goed, zegt de VN. “Als er geen controle wordt uitgeoefend, kunnen cryptocurrency’s een wijdverspreid betaalmiddel worden en zelfs officieus binnenlandse valuta’s vervangen (een proces dat cryptoïsering wordt genoemd), wat de monetaire soevereiniteit van landen in gevaar kan brengen”, aldus het rapport.

Landen als El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn dus voorbeelden van deze cryptoïsering. Beide landen hebben bitcoin als wettig betaalmiddel geadopteerd in de afgelopen 12 maanden.

Hoe moet het wel?

De VN geeft in dit rapport allerlei tips om de risico’s van crypto in te perken. Het bevat aanbevelingen als belasting op crypto en het verbieden van advertenties op social media.

Nieuwsplatform Finbold noemt India, een land waar 7,3% van de inwoners in crypto investeert, een land dat een ‘voortrekkersrol speelt bij de wereldwijde regulering van cryptocurrency’. Hier ‘reguleert’ men crypto door het te belasten met 30% winstbelasting en 1% belasting over elke transactie. Of dit nou zo goed uitpakt is een tweede.

Als de Indiase overheid crypto de kop in wil drukken, lukt dat zeker. Het handelsvolume in India daalde namelijk drastisch na de ingang van 30% belasting. In het ergste geval was er een daling van 55% genoteerd.

Percentages in andere landen

In het onderzoek wordt ook belicht hoeveel andere landen investeren in crypto. Dit heeft de UNCTAD weergeven in een grafiek, waarbij Oekraïne, waarschijnlijk door de oorlog, bovenaan staat met 12,7%.

BRON: UNCTAD

De landen met de hoogste percentages zijn Oekraïne, Rusland met 11,9%, Venezuela (10,3%), Singapore (9,4%), Kenia (8,5%) en de VS (8,3%).

Nederland is niet te bekennen in deze beleidsnota. Dat is opvallend, aangezien er al vaker onderzoeken zijn gepubliceerd die aantonen dat in Nederland zeker meer 3,4% van de inwoners in crypto investeert. In dit onderzoek is 3,4% nog genoeg om in de top 20 van crypto-economieën te zitten.

The post De Verenigde Naties maakt zich zorgen over crypto en laat percentages zien appeared first on BTC Direct | Nieuws.