De zomervakantie komt er aan dus het is tijd om je e-reader of boekenkast te vullen. De boeken die we hier aanraden gaan allemaal over waarom Bitcoin (en vooruit, crypto) een belangrijke rol kunnen spelen, zonder dat Bitcoin werkelijk benoemd wordt. 

Boeken over centraal bankieren

We beginnen met drie boeken over centrale banken. Je bent gewaarschuwd, het kan taaie kost zijn.

“De eurocrisis: het verhaal van de redding van Europa en de rampzalige gevolgen” door Yanis Varoufakis: Dit boek is geschreven door een voormalig minister van Financiën van Griekenland en geeft een kijk op de manier waarop de Europese Centrale Bank en andere centrale banken hebben gereageerd op de financiële crisis van de eurozone.

“The Power and Independence of the Federal Reserve” door Peter Conti-Brown: Dit boek behandelt de geschiedenis van de Federal Reserve en de manier waarop deze onafhankelijke instelling invloed heeft op het monetaire beleid en de economie van de Verenigde Staten.

“The Deficit Myth” door Stephanie Kelton: Dit boek bespreekt de moderne theorie van geld en de rol van centrale banken en overheden in het stimuleren van de economie door middel van monetair beleid.

Loslaten van de goudstandaard

Het is ook interessant om te lezen over de goudstandaard. Tot de jaren 70 was de waarde van de dollar namelijk gekoppeld aan goud. Er kon niet zo maar uit het niets geld geprint worden, want er lag niet genoeg goud in de kluizen. Hier kleven voor- en nadelen aan, maar die kunnen het beste uitgelegd worden door een van onderstaande boeken.

Deze boeken bieden verschillende perspectieven op de loslaten van de goudstandaard, en geven een kijkje in hoe het leven er uit zou zien onder een Bitcoinstandaard.

“The Death of Money: The Coming Collapse of the International Monetary System” door James Rickards: Dit boek beschrijft de geschiedenis van het internationale monetaire systeem en legt uit waarom het loskoppelen van goud van de dollar heeft geleid tot instabiliteit en onzekerheid. Het biedt ook inzicht in hoe de huidige economische omstandigheden kunnen leiden tot een ineenstorting van het internationale monetaire systeem.

“The Golden Constant: The English and American Experience 1560-2007” door Roy W. Jastram: Dit boek beschrijft de geschiedenis van goud als geld en zijn rol in het monetaire systeem. Het laat zien hoe goud historisch gezien heeft gefunctioneerd als een stabilisator van het monetaire systeem en de economie.

“The Battle of Bretton Woods: John Maynard Keynes, Harry Dexter White, and the Making of a New World Order” door Benn Steil: Dit boek gaat over de onderhandelingen die hebben geleid tot het Bretton Woods-akkoord in 1944, dat de gouden standaard en het internationale monetaire systeem regelde. Het beschrijft hoe het akkoord tot stand kwam en waarom het uiteindelijk mislukte.

The post De verborgen geschiedenis van Bitcoin in boeken  appeared first on BLOX | Nieuws.