De halvering van bitcoin die vandaag heeft plaatsgevonden gaat mogelijk een grote invloed hebben op de mining industrie. Dit kan leiden tot een grotere centralisatie doordat kleinere miners worstelen met dalende winstmarges. Jag Kooner, hoofd derivaten bij Bitfinex, legt uit dat deze economische druk minder kapitaalkrachtige miners mogelijk uit de markt drukt, waardoor de weg vrijkomt voor grotere spelers om te domineren.

Beveiligingsrisico’s en hogere transactiekosten van bitcoin mining centralisatie

Kooner benadrukt ook de potentiële gevolgen voor de beveiliging van het netwerk. Hij waarschuwt dat een aanzienlijke vermindering van de hash rate het vertrouwen in de beveiliging van bitcoin kan verminderen, wat mogelijk invloed heeft op de prijs en adoptiegraad.

Dit risico wordt benadrukt door de dreiging van stijgende transactiekosten. Aangezien de blokbeloningen afnemen, zullen mijnwerkers meer afhankelijk zijn van transactiekosten voor hun inkomen, wat bitcoin minder aantrekkelijk kan maken voor kleinere transacties.

Aan de positieve kant kan de halvering innovatie binnen de minesector stimuleren. Kooner suggereert dat miners kunnen verhuizen naar regio’s met goedkopere energie of investeren in efficiëntere bitcoin mining technologieën om winstgevend te blijven. Daarnaast zullen mine faciliteiten waarschijnlijk ontwikkelen en gebruikmaken van kostenefficiënte machines om de financiële druk tegen te gaan.

Marktdynamiek en regelgeving rondom bitcoin mining blijven onvoorspelbaar

Kooner gaat dieper in op hoe het landschap na de halvering zich kan ontwikkelen. Hij merkt op dat er meestal een “sell-the-news” reactie is op dergelijke gebeurtenissen, maar externe factoren zoals geopolitieke spanningen kunnen de marktreacties beïnvloeden. Hij verwijst naar de recente marktturbulentie die werd veroorzaakt door escalerende conflicten in het Midden-Oosten van 12 tot 14 april, die leidde tot grote liquidaties.

Desondanks blijft Kooner optimistisch over de kortetermijneffecten van de halvering op de prijs van bitcoin. Historische trends hebben aangetoond dat een vermindering van de nieuwe mining van bitcoin vaak leidt tot prijsstijgingen, die kunnen compenseren voor de lagere blokbeloningen en interesse in mining kunnen behouden, waardoor de netwerkbeveiliging behouden blijft.


The post De toekomst van bitcoin mining: meer centralisatie na de volgende halving? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.